Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το VICE Greece, το DNA του Ζ. Κωστόπουλου, στο μαχαίρι και σε άλλα σημεία, προήλθε από κηλίδες αίματος.

Άννα Νίνη

Κυκλοφόρησε χθες η «είδηση» πως το μαχαίρι της υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου φέρει το DNA του. Πράγματι, στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που δόθηκε χθες το πρωί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (ΔΕΕ) και παρουσιάζεται σήμερα ολόκληρη στο VICE Greece, υπάρχει εύρημα DNA επάνω στην πλαστική λαβή και σε δυο σημεία στη λάμα του μαχαιριού, που ταυτοποιείται με το DNA του Ζακ Κωστόπουλου. Προέρχεται όμως από το αίμα του 33χρονου.

Η ερμηνεία που δόθηκε από μερίδα του Τύπου είναι επικίνδυνα εσφαλμένη, αφού παρουσιάζει πως το γενετικό υλικό που βρέθηκε «επιβεβαιώνει πως ο Κωστόπουλος κρατούσε το μαχαίρι». Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το από πού προήλθε αυτό το DNA, αφού γενετικό υλικό μπορεί να προκύψει από τρίχες, σάλιο, αίμα κτλ. Το DNA του Κωστόπουλου προήλθε από το αίμα του το οποίο βρισκόταν παντού, εντός και εκτός του καταστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στην προέλευση του DNA, ούτε και στα υπόλοιπα ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.

Ακόμη, δεν έγινε καμιά αναφορά για το γεγονός πως το αίμα του 33χρονου -και κατ’ επέκταση και το DNA του- βρέθηκε και σε άλλα σημεία του μαγαζιού. Σύμφωνα με την έκθεση των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, δείγμα συλλέχθηκε από το δάπεδο εσωτερικά του κοσμηματοπωλείου, από την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας του καταστήματος, εσωτερικά του πλαισίου της βιτρίνας, από την εξωτερική επιφάνεια του τζαμιού της βιτρίνας, από το πεζοδρόμιο που βρίσκεται μπροστά από το κατάστημα και από τη χειρολαβή της πόρτας εισόδου.

Ειδικότερα, όπως δείχνει και η πραγματογνωμοσύνη, γενετικό υλικό βρέθηκε στο πάτωμα του καταστήματος, στον πυροσβεστήρα τον οποίο κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος, στην επιφάνεια μιας κορνίζας, στη μπίλια ενός αναπτήρα και στο μαχαίρι. Όλα ταυτοποιήθηκαν από τις «καστανέρυθρες κηλίδες αίματος που συλλέχθηκαν εντός και πέριξ κοσμηματοπωλείου επί της Γλάδστωνος».

Υπάρχει επίσης μια κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, του ανθρώπου που προσπάθησε να σώσει τον Κωστόπουλο από το άγριο λιντσάρισμα, ο οποίος ανέφερε πως είδε έναν άνδρα με μαύρα ρούχα να βάζει το μαχαίρι στον λαιμό του Ζακ. Όπως είπε ο μάρτυρας, του φώναξε «Τι θα κάνεις τώρα; Θα τον σφάξεις;». Αυτό σημαίνει πως το μαχαίρι ακούμπησε επάνω στον ήδη αιμόφυρτο 33χρονο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος άνδρας απεικονίζεται και στα βίντεο να κλοτσάει στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο αναίσθητος, ενώ ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από τις Αρχές.

Όπως έχει αναλυθεί και σε παλιότερο θέμα του VICE Greece, «Η ύπαρξη του βιολογικού υλικού αποτελεί απλώς και μόνο μια ένδειξη ότι κάποιος ενδεχομένως βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο ή ενδεχομένως ήρθε σε επαφή με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Όπως, όμως, συμβαίνει με όλες τις ενδείξεις, απαιτείται ιδιάζουσα προσοχή κατά την αξιολόγησή τους διότι η συγκεκριμένη ένδειξη μπορεί να είναι παραπλανητική. Ακόμη και η παρουσία ενός προσώπου στον χώρο ή η επαφή με ένα αντικείμενο, ή και με το θύμα του εγκλήματος, δεν αποδεικνύεται αδιαμφισβήτητα με τη μέθοδο του DNA, δεδομένου ότι μπορεί η ένδειξη να δημιουργήθηκε είτε τυχαία είτε από κάποιον που θέλει να αποδώσει την εγκληματική πράξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο, ακόμη και από τον πραγματικό δράστη, με την εναπόθεση του βιολογικού υλικού (για παράδειγμα με τη μεταφορά του: είναι προφανώς εύκολο να μεταφερθεί ένα τσιγάρο που έχει σάλιο ή να μεταφερθεί μια τρίχα ενός προσώπου από έναν χώρο σε άλλο και να βρεθεί εκεί το βιολογικό υλικό προσώπου δεν είχε σχέση με τον χώρο)».