Στάση εργασίας και μοτοπορεία από διανομείς, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την απόπειρα της εταιρείας efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Πηγή: Katiousa

Μέχρι πριν λίγο καιρό μιλάγαμε για 40 νεκρούς διανομείς τα τελευταία 4 χρόνια και από τότε έχουμε μια σειρά νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους!

Ακόμη ένας συνάδελφός μας, διανομέας της E FOOD στον Βόλο, χαροπαλεύει μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα εν ώρα εργασίας, ακόμη ένας συνάδελφός στην προσπάθεια να βγει το μεροκάματο κατέληξε να δίνει μάχη για την ζωή του!

Αυτό το εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στον θάνατο του 18χρονου  διανομέα στην Αθήνα, στον θάνατο του 47χρονου διανομέα της wolt στην Θεσσαλονίκη, στο σοβαρό τραυματισμό διανομέα της efood στην οδό Ολύμπου στη Θεσσαλονίκη, στον τραυματισμό διανομέα της wolt στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, στον τραυματισμό 18χρονου διανομέα στον Πύργο, και σαν να μην έφταναν αυτά πριν λίγα 24ωρα είχαμε τα περιστατικά ξυλοδαρμού δύο συναδέλφων εν ώρα εργασίας μέσα στην μέση του δρόμου!

Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, δεν είναι η κακιά η ώρα, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς μέτρων προστασίας, είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, του ατελείωτου κυνηγιού των χρόνων παράδοσης και των επόμενων παραγγελιών, είναι αποτέλεσμα των 10 – 12 ακόμη και 14 ωρών που αναγκαζόμαστε  πολλοί διανομείς να δουλεύουμε ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Δεν γίνεται να περιμένουμε αμέτοχοι πότε θα έρθει η σειρά μας!

Να αφήσουμε την καραμέλα ότι τίποτα δεν αλλάζει, οι εργαζόμενοι στην efood και οι εργαζόμενοι στην cosco απέδειξαν πως όποιοι αγωνίζονται ενωμένοι οργανωμένοι και με τα συνδικάτα τους μπορούν να νικήσουν. Δεν πάει άλλο! Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!

Γι΄ αυτό λοιπόν το συνδικάτο προκηρύσσει στάση εργασίας την Τρίτη 16/11 από τις 11:00 έως τις 15:00.

Στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργαζομένων της efood, στη σύσκεψη καλούνται όλοι οι διανομείς freelancer και μισθωτοί να παραβρεθούν για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Συνάδελφοι με τις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου λύθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα των απολύσεων και της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου, πλέον καλούμαστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα που είναι και ζωτικής σημασίας.

Στις 13:00 καλούμε όλους τους διανομείς σε μηχανοκίνητη πορεία έξω από το εργατικό κέντρο δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξη και την συμπόρευσή μας με το συνδικάτο επισιτισμού της Αθήνας και το σωματείο της efood Αττικής που θα βρίσκονται σε συνάντηση με τον υπουργό ώστε να θέσουν τα αιτήματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.

-Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.

– Μέτρα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του κράνους να παρέχονται από τους εργοδότες.

– Να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

ΤΡΙΤΗ 16/11

 – 11:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ EFOOD

-ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΟΥ

Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής