Πηγή: Ριζοσπάστης

Είναι γνωστό και διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους, των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων δεν εκφράζεται μόνο έμμεσα, αλλά και άμεσα. Δεν είναι μυστικό ότι βουλευτές, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη όλων των αστικών κομμάτων διασυνδέονται και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι «δικοί τους», οι «άνθρωποί» τους. Είναι όμως ορισμένες φορές που αυτή η σχέση εκδηλώνεται κραυγαλέα και απροσχημάτιστα!

c

Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνονται τα εξής:

«Βοηθοί εργολάβων πλασάρονται ως υποψήφιοι δήθεν συνδικάτου εργαζομένων, παλιά και νέα φερέφωνα – αχυράνθρωποι μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, τα γραφεία της διοίκησης έχουν μετατραπεί σε προεκλογικά κέντρα, ενώ βλέπουμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία (σε λιμάνι) της ειδικότητας ”εργαζομένων” με καθήκοντα: Επόπτες Ασφαλείας/Τηλεφωνήτριες/Συγκεντρωσιάρχες/Αυτοφωράκηδες».

«(…) διακρίνει γύρω του και κοντά του τους κομματάρχες και την οικογενειοκρατία. Πλέον δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του μεταξιού, υπάρχει και ο δρόμος του λιμανιού, που ξεκινάει από την Κουντουριώτου στον Πειραιά και φτάνει μέχρι το ΣΕΜΠΟ».

Τα δύο αυτά αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ έχουν τη δική τους σημασία.

Η τελευταία πρόταση, που αναφέρεται στην Κουντουριώτου, κεντρίζει το ενδιαφέρον. Διότι εκεί στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου. Ο δρόμος λοιπόν από το γραφείο του μέχρι το ΣΕΜΠΟ προφανώς παραπέμπει σε κάποιες διαδρομές για τις οποίες ο κόσμος το ‘χει τούμπανο αλλά η κυβέρνηση κρυφό καμάρι… και αφορά τα όσα καταγγέλλει η ανακοίνωση του σωματείου.

Ομως, η διαδρομή φαίνεται ότι δεν είναι μία, από την Κουντουριώτου προς το ΣΕΜΠΟ, και δεν αφορά μόνο «συστημένες» πολιτικά προσλήψεις στο λιμάνι.

Αφορά ανθρώπους που σχετίζονται με τη λειτουργική διεύθυνση του λιμανιού και το ποιος κάνει εκεί το γενικό κουμάντο. Ολως συμπτωματικώς, operation manager στην PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά – ΣΕΠ ΑΕ) είναι κάποιος ονόματι Νίκος Κατσαφάδος… Εχει άραγε κάποια συγγένεια με τον υφυπουργό;

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι μία ακόμα σύμπτωση: Διευθυντής προσωπικού στην DPort (θυγατρική της COSCO) είναι κάποιος Μιχάλης Κατσαφάδος. Και εδώ έχει ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ο τελευταίος έχει κάποια συγγενική σχέση με τον υφυπουργό και τον operation manager της ΣΕΠ ΑΕ.

Και επειδή μπορεί να συμβαίνει συχνά στη διαδρομή να κουράζονται οι περιπατητές, κάποιοι πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει κι ένας καλός και γνωστός εκπαιδευτής οδηγών να τους πηγαίνει… Ολως τυχαίως και αυτός ονομάζεται Νίκος Κατσαφάδος, με γνωστή σχολή οδηγών στον Πειραιά.

Η συνωνυμία δεν σταματά εδώ. Μία άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί ευρέως είναι ότι κάποιο αυτοκινητάκι κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς στις προβλήτες, υποτίθεται για ελέγχους ασφαλείας, αλλά στην πραγματικότητα κάνει κατήχηση στους εργαζόμενους περί ανάγκης να προστατέψουν την εταιρεία για να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους… Δεν θα το πιστέψετε: Αυτός που οδηγεί το αυτοκίνητο, μας μεταφέρουν εργαζόμενοι, ονομάζεται Θεόδωρος Κατσαφάδος…

Φαίνεται πάντως ότι στην Κουντουριώτου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα …δικαιώματα των εργαζομένων, αφού αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στα πέριξ και στις πιάτσες της περιοχής είναι ότι μετά τον απεργιακό αγώνα συμβαίνουν «πράματα και θάματα».

Οτι δηλαδή γίνεται προσπάθεια να «αναστηθεί» το εργοδοτικό συνδικάτο, για να γίνουν προσλήψεις πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τη διαδρομή Κουντουριώτου – ΣΕΜΠΟ, να περάσεις πρώτα μια βόλτα από τα γραφεία του εργοδοτικού συνδικάτου και μετά να πας για την υπογραφή της πρόσληψης στην DPort και στους εργολάβους της. Τουλάχιστον δεν θα μπερδέψεις τα ονόματα. Ολοι Κατσαφάδοι λέγονται…

Ψ.