Πηγή: Omnia TV 

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η δίκη για την υπόθεση του δολοφονικού ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου. Όπως ανακοίνωσε η έδρα οι επόμενες δυο δικάσιμοι πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο ίδιο κτίριο στις 9 και 16 Νοεμβρίου.

Η έδρα αφού κλήρωσε τους ενόρκους, εξέτασε αιτήματα για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την υποστήριξη κατηγορίας, καθώς και αυτό της αναβολής από την πλευρά της υπεράσπισης. Τελικά λίγο μετά τη 13:00 η έδρα αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος αναβολής, έτσι ξεκίνησε η δίκη αυτή τρία χρόνια μετά την δολοφονικό ξυλοδαρμό στην οδό Γλάδστωνος.

Η υπεράσπιση κατά την εξέταση των μαρτύρων υπήρξε κυνική με ερωτήσεις άσχετες με τις κατηγορίες που βαραίνουν τους εντολείς της. Σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες του θύματος, η υπεράσπιση ρώτησε τον αδερφό του Ζακ, εάν και πόσο έπινε, τι εξετάσεις έκανε και τι προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε.

Ο πατέρας και η μητέρα του θύματος υπήρξαν ιδιαίτερα συναισθηματικοί αλλά και ιδιαίτερα σαφείς στις καταθέσεις τους. Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας: «Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, όμως η εικόνα είναι εκεί και την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες. Ούτε ‘η περιουσία μας’. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα».

Το δικαστήριο με βάση την ΚΥΑ και παρά τις ενστάσεις της υποστήριξης κατηγορίας, περιόρισε την δημοσιογραφική παρουσία στην αίθουσα. Συγκεκριμένα αποφάσισε την παρουσία έως 4 δημοσιογράφων και την μη παρουσία φωτογράφων. Ως προς τις οργανώσεις έγιναν δεκτοί ένας παρατηρητής από το παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch, ένας από τη Διεθνή Αμνηστία, και ένας από την οργάνωση Orlando LGBT+.

Στις επόμενες δικασίμους θα συνεχιστεί η εξέταση των μαρτύρων, η οποία φαίνεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 ημέρες.

Η διαδικασία καταγράφεται και μεταδίδεται στο Twitter και στο Facebook από το παρατηρητήριο της δίκης, ZackieOh Justice Watch.