Πηγή: THESTIVAL.GR

Πηγή: News247

Από την πρώτη κιόλας ημέρα των δια ζώσης μαθημάτων αποδείχτηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί, καθώς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ανέφεραν ότι δεν τους επετράπη η παρακολούθηση των μαθημάτων δια ζώσης με την αιτιολογία ότι η αίθουσα είναι γεμάτη!

Όπως αναφέρει το thestival, aπό νωρίς το πρωί οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ στήθηκαν σε μία μεγάλη “ουρά” έξω από το Πανεπιστήμιο περιμένοντας αρκετή ώρα ώστε να ελέγξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους και να εισέλθουν στο κτίριο. Ωστόσο, μερικοί εξ αυτών που μπήκαν στην αίθουσά τους για να παρακολουθήσουν το μάθημά τους, άκουσαν τους καθηγητές να τούς λένε ότι “είμαστε πλήρεις“. Κι αυτό διότι, για ένα μάθημα που παρακολουθείται από κάτι παραπάνω από 100 σπουδαστές, η αίθουσα χωράει περίπου 40 άτομα.

Όταν οι φοιτητές ρώτησαν πώς θα παρακολουθήσουν το μάθημα, ο καθηγητής τούς απάντησε ότι θα το μαγνητοσκοπήσει και θα το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΑΚ για τους σπουδαστές.

“Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εφόσον δεν χωρούσαν στην αίθουσα οι φοιτητές, δεν μπορούσαν να προσέλθουν” δήλωσε στο thestival ο πρύτανης ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης. “Και πριν την πανδημία υπήρχε πληρότητα 300% στις αίθουσες. Πριν οι φοιτητές παρακολουθούσαν το μάθημα ακόμα και όρθιοι. Πλέον, λόγω covid, δεν γίνεται κάτι τέτοιο“.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που θα κάνει το Πανεπιστήμιο για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις σημείωσε: “Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, έχουμε προγραμματισμένη για το μεσημέρι μία συνάντηση με τους προέδρους όλων των τμημάτων. Δεν έχω ακούσει άλλα προβλήματα, πλην δύο συγκεκριμένων μαθημάτων. Θα μιλήσω και με τους φοιτητές“.

Τέλος, ο κ. Κατρανίδης τόνισε πως “φέτος υπάρχει διπλάσια προσέλευση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, με τις υπάρχουσες υποδομές είναι πολλοί οι φοιτητές. Δεν υπάρχει αμφιθέατρο που να μη χρησιμοποιούμε προφανώς“.

Εικόνες ντροπής με ουρές και… γήπεδα μπάσκετ

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικές ημέρες, ένα γήπεδο μπάσκετ της πόλης μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας, με τις καρέκλες και το σύστημα αερισμού να τοποθετούνται στο εσωτερικό!

Ταυτόχρονα, ίδιες εικόνες παρουσιάζονται και στο τμήμα του εστιατορίου για το προσωπικό του ΠΑΜΑΚ και ένα κομμάτι από το εστιατόριο των φοιτητών, όπου και εκεί έχουν τοποθετηθεί καρέκλες. Η διεύθυνση του Πανεπιστημίου προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της covid εποχής για την αποφυγή συνωστισμού, γκρέμισε τοίχο δίπλα από το αμφιθέατρο τελετών, κατασκευάζοντας ξεχωριστή είσοδο για τους διοικητικούς υπαλλήλους – εκπαιδευτικούς, ενώ, οι φοιτητές θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο, επί της οδού Εγνατίας.

Τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει την ταλαιπωρία δεκάδων φοιτητών που προσπαθούν να φτάσουν στη φοιτητική Λέσχη για να προμηθευτούν φαγητό.

Θυμίζουμε την ανάρτηση που είχε κάνει ο διδάκτορας Ιστορίας, Σταύρος Παναγιωτίδης. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές για το χάος που προκλήθηκε στο ΑΠΘ, με δεκάδες φοιτητές να σχηματίζουν ουρές έξω από αυτό. Πραγματικά προκαλεί εύλογες απορίες το γιατί εδώ και τόσους μήνες δεν έχει βρεθεί ένας χώρος που να μπορεί να ικανοποιήσει τις έκτακτες ανάγκες της νέας “κανονικότητας” για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.

Μέτρα και προϋποθέσεις

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

-να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

-να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επίσης, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων.

Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπει ότι κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του, μέτρο για το οποίο αντιδρούν πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.