Πηγή: Ημεροδρόμος

Με μία πενιχρή αύξηση στα ψίχουλα που έχουν ανακοινωθεί, επιχειρεί η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τις δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά μόλις 494 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για τα λαϊκά νοικοκυριά την ώρα που οι τιμές τραβούν την ανηφόρα όταν την Πέμπτη υπερψήφισε στη Βουλή τη δαπάνη περισσότερων από 10 δισ. ευρώ για την αγορά γαλλικών φρεγατών και μαχητικών Rafale! 

Μπροστά στην εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που έφεραν οι «πράσινες» μπίζνες και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις λαϊκές ανάγκες.

Ακόμα και η αύξηση που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι τα «ψίχουλα» από το αρχικό «αντίδωρο» που είχε ανακοινωθεί. Ο περιβόητος διπλασιασμός της επιδότησης που υπόσχεται η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης δεν θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης  των σπιτιών.

Συγκεκριμένα:

— Η επιδότηση θα κυμανθεί στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει τα 18 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν δει να αυξάνεται κατά 50% ο λογαριασμός τους. Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα λάβουν στήριξη 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο, που η τιμή του έχει αυξηθεί πάνω από 100%, κάτι που αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες σε εκατομμύρια νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν για την θέρμανση τους   ανακοινώθηκε η διεύρυνση του συνολικού ύψους του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης, καθώς και του αριθμού των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.