Πηγή: Το Ποντίκι

Έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ ενδέχεται να σκότωσαν οι ΗΠΑ με το τελευταίο αεροπορικό τους πλήγμα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό ενδέχεται να σκότωσε όχι έναν τζιχαντιστή σε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά, αλλά έναν εργαζόμενο μη κυβερνητικής οργάνωσης ο οποίος κουβαλούσε μπιτόνια νερού.

Στις 29 Αυγούστου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν με πλήγμα τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Καμπούλ ένα αυτοκίνητο «φορτωμένο με εκρηκτικά», αποτρέποντας έτσι απόπειρα του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξει νέα επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η οικογένεια του οδηγού του οχήματος, Εζμαράι Αχμάντι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη του αεροπορικού πλήγματος, ότι δέκα άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τους NYT, η έρευνα της οποίας βασίστηκε σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης και σε συνεντεύξεις, οι διαδρομές που έκανε ο Εζμαράι Αχμάντι οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες από τον αμερικανικό στρατό την ημέρα του πλήγματος αντιστοιχούσαν σε μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει, με βάση τις εικόνες της κάμερας παρακολούθησης, ότι το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου ήταν πιθανότατα γεμάτο με μπιτόνια νερού που μετέφερε στο σπίτι ο άνδρας.

Η εφημερίδα αμφισβητεί επίσης, βάσει συνεντεύξεων που πήρε από ειδικούς, την εκδοχή του αμερικανικού στρατού σύμφωνα με την οποία το αεροπορικό πλήγμα προκάλεσε τη δευτερογενή έκρηξη των εκρηκτικών που ήταν φορτωμένα στο πορτμπαγκάζ του οχήματος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα των NYT, ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται και διαβεβαίωσε ότι «κανένας στρατός στον κόσμο δεν είναι τόσο πρόθυμος (όπως ο αμερικανός) να αποφεύγει απώλειες αμάχων».

«Το αεροπορικό πλήγμα έγινε με βάση σε αξιόπιστες πληροφορίες και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό απέτρεψε μια επικείμενη απειλή απέναντι στο αεροδρόμιο», είπε σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό πλήγμα έγινε λίγες μέρες μετά την επίθεση ενός βομβιστή καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη στην είσοδο του αεροδρομίου της Καμπούλ, σκοτώνοντας σχεδόν 100 Αφγανούς καθώς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο αμερικανικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν στις 30 Αυγούστου μετά από 20 χρόνια πολέμου.