Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για τη φερόμενη σχέση της με τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε έφεση για ακύρωση της υπόθεσης και πλέον η Lafarge μπορεί να βρεθεί υπό έρευνα για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο ISIS από το 2012 έως το 2014.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη υπό έρευνα για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, παραβίαση κυρώσεων και έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο.

Εάν οι δικαστές αποφασίσουν να προχωρήσει η έρευνα, ο επιχειρηματικός κολοσσός θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες.

Οι δραστηριότητες της Lafarge στη Συρία είναι υπό έρευνα ήδη από το 2017 όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία είχε συμφωνήσει με πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια.

Τότε η εταιρεία είχε παραδεχθεί εμμέσως ότι χρηματοδότησε «έμμεσα» το 2013 και το 2014 ένοπλες οργανώσεις στη Συρία προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο της στη χώρα.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency δημοσίευσε, σήμερα, ρεπορτάζ στο οποίο παρουσιάζονται έγγραφα που φέρονται να καταδεικνύουν ότι η Lafarge βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό σε σχέση με τις δραστηριότητές της στη Συρία.

Τα έγγραφα, επίσης, φέρονται να σημειώνουν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες δεν είχαν προειδοποιήσει τον κατασκευαστικό κολοσσό για τις σκιώδεις σχέσεις του με τον ISIS και άλλες ένοπλες ομάδες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Anadolu, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να ευεργετήθηκαν από την σχέση αυτή, καθώς λάμβαναν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.