Πηγή: Ημεροδρόμος

Νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στήνουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που αναμένεται να έχει διάρκεια πέντε χρόνων αντί να ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ακόμα μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν στο επίκεντρό τους τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα και Ρωσία.

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον για την συμφωνία – που είχαν ξεκινήσει επί Τραμπ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – βρίσκονται στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως εντός του Οκτωβρίου θα έχει υπογραφεί. «Η προσδοκία μου είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα βασίζεται και θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα αμυντική μας συνεργασία» δήλωσε στην «Καθημερινή» ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικάνος γερουσιαστής δείχνει και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, που τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται από αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που στοχεύουν προς τη Ρωσία. «Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα μας φιλοξενεί στον κόλπο της Σούδας, αλλά χτίζουμε πάνω σε αυτό, η Αλεξανδρούπολη είναι μια νέα διάσταση αυτής της συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρ. Μενέντεζ φανερώντας τους αμερικάνικους σχεδιασμούς.

Τα σημεία που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ για την επέκταση των νέων βάσεων τους στην Ελλάδα είναι πολλά. Η περιοχή του Έβρου και η Λάρισα -που αξιοποιείται για αμερικανικά drones- είναι μονίμως στο προσκήνιο. Πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπό συζήτηση είναι η δημιουργία βάσεων στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στην Σκύρο.

Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

— Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.

— Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018.

— Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα .

— Η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) .

Τα παραπάνω σε συνδυασμό ότι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον πέντε χρόνων και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά δημιουργούν νέα δεδομένα… Ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει στρατηγικές υποδομές της χώρας στις ΗΠΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως πολεμικό ορμητήριο για τα σχέδιά τους σε όλη την περιοχή!

«Η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» δηλώνει ο Ρ. Μενέντεζ, θυμίζοντας το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των αμερικανικών συμφερόντων που είχε αποδώσει στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάϊατ το 2018.