Πηγή: Katiousa

Ευκαιρία για ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις βρήκαν διάφοροι «κύκλοι» στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αφορμή το δρώμενο που προγραμματίζεται για τις 29 Αυγούστου στον παραδοσιακό οικισμό Μεσοχώρι, στο Καστράκι, με πρωταγωνίστρια μια κούκλα, την Αμάλ. Προσπαθούν μάλιστα να καλύψουν τις αντιδραστικές απόψεις τους πίσω από τα μέτρα για τον κορονοϊό, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διασποράς από τις εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια παράσταση με θέμα τους πρόσφυγες, με μια εντυπωσιακή κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, που κινείται από δύο χειριστές στο έδαφος και αυτή την περίοδο διασχίζει οκτώ χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία), με στάσεις σε διάφορες πόλεις, μεταξύ αυτών τα Τρίκαλα, η Καλαμπάκα, η Λάρισα και άλλες, στις οποίες γίνονται εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς και καλλιτεχνικές ομάδες.

Τον «χορό» των απαράδεκτων ρατσιστικών αντιδράσεων άνοιξε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, δηλώνοντας ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιονδήποτε χώρο της Εκκλησίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «τέτοιες εκδηλώσεις δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής».

Στη συνέχεια, περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη της ΝΔ, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, μίλησε για «αλλόθρησκα – ισλαμιστικά ομοιώματα» και έκρινε την παρουσία της κούκλας «ανεπιθύμητη», ενώ ο Σύλλογος Μετεώρων «ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» μίλησε μεταξύ άλλων για «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο», για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μετεώρων αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο της πεζοπορίας που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα στις 29/8 με αφορμή το κουκλοθέατρο δρόμου με πρωταγωνίστρια την κούκλα Αμάλ, διάφοροι παράγοντες της περιοχής, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης περιόδου το 2015 με τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Για να θολώσουν τα νερά, κάνουν λόγο και για κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού την ώρα όμως που δεν διεκδικούν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού.

Όλοι μαζί δια των εκπροσώπων τους: εκκλησία, δήμος, περιφέρεια κηρύττουν ότι αυτός που φταίει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αυταρχικών –δικτατορικών καθεστώτων. Υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα του λαού, φταίει ένας άλλος λαός με διαφορετική θρησκεία.

Κουβέντα δεν λένε για τους πραγματικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι η πολιτική των ιμπεριαλιστικών αυξάνει τα κύματα των προσφύγων, ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών στήριξαν τα πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με κάθε πρόσχημα, συμμετέχοντας μάλιστα στις στρατιωτικές αποστολές κατοχής.

Οι κήρυκες του μίσους απέναντι στους πρόσφυγες πρέπει να απομονωθούν όχι μόνο επειδή είναι απάνθρωποι αλλά επειδή προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να βλέπει ως εχθρό του τον πρόσφυγα και τα ορφανά και ως αντίπαλο τον ξένο εργάτη και όχι αυτόν που εκμεταλλεύεται κάθε εργαζόμενο έλληνα ή ξένο.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έχουμε έναν κοινό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης που ξεριζώνει εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους».

Με πληροφορίες από 902.gr