Αλιεύσαμε από Ημεροδρόμο

Εχοντας ως μπούσουλα τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης ακόμα και μέσα στα δάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζεται να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία θεσπίζεται εισιτήριο εισόδου στον Ολυμπο και εκχωρούνται αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα το μέρος αυτό και τις φυσικές ομορφιές του να μπορούν να απολαμβάνουν κάθε χρόνο όλο και πιο λίγοι.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του μέτρου περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο του υπουργείου, με τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Ορος Ολυμπος».

Η περιοχή αυτή είναι όλο το βουνό (εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Ολύμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα).

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, το εισιτήριο αυτό θα αποτελεί πόρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΔΕΔΟ), ενώ δεν υπάρχει σαφής αναφορά για το πού και για ποιο σκοπό θα διατεθούν τα έσοδα, τα οποία με βάση τις μετρήσεις επισκεψιμότητας αναμένονται μεγάλα (ετήσια επισκεψιμότητα: 160.000 και πλέον επισκέπτες). Η μόνη αναφορά που γίνεται είναι ότι τα έσοδα θα αποδίδονται στον Φορέα Διαχείρισης και το Πράσινο Ταμείο.

Στο έγγραφο αυτό και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 5 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «υπάρχει η πρόβλεψη ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις να γίνεται (σύμφωνα με το άρθρο 5), από: α) εργαζομένους του ΦΔΕΔΟ και από την αρμόδια δασική αρχή, και β) εργαζομένους εταιρειών οι οποίες έχουν αναλάβει αντίστοιχα καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ». Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπαίνουν στο «παιχνίδι» της διαχείρισης ακόμα και ιδιωτικές εταιρείες, εντείνεται δε η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του σχετικού Φορέα Διαχείρισης.

Επιβεβαιώνοντας ότι όσοι θελήσουν να επισκεφτούν αυτήν την περιοχή, είτε για εκδρομικούς λόγους είτε θέλουν να ασκήσουν κάποια δραστηριότητα, π.χ. ερευνητική, θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους, στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά τα σχετικά χαράτσια.

Ετοιμος ο «τιμοκατάλογος»

 Μάλιστα, έτοιμος είναι και ο «τιμοκατάλογος» για την απαράδεκτη αυτή απόφαση, αφού σε αυτήν προβλέπεται μεταξύ άλλων:

— Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6 ευρώ και το κάθε ΙΧ 12 ευρώ, και μάλιστα ανά μέρα (!) και την ώρα που μια ανάβαση στον Ολυμπο απαιτεί 2 – 3 μέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για ανέργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.

— Αντίστοιχα, σημαντική επιβάρυνση έχουν επαγγελματίες, ερασιτέχνες κυνηγοί. Ενώ αν ισχύσει η άθλια αυτή απόφαση, θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση και για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων που ταξιδεύουν στην περιοχή πιο συχνά και βοηθούν (άμεσα ή έμμεσα) στη φύλαξη των οικοσυστημάτων, στην κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών, καταφυγίων.

— Την ίδια ώρα, παρότι το εισιτήριο για ΙΧ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καμιά μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά δεν υπάρχει (λεωφορείο ανά τακτή ώρα προς Πριόνια π.χ.). Η μόνη εναλλακτική είναι το ξεκίνημα της πορείας από τα 300 μ. υψόμετρο!

Με βάση τα παραπάνω, το κόστος μερικών τυπικών αναβάσεων στον Ολυμπο αναμένεται να επιβαρύνει κάποιον τουλάχιστον 30 ευρώ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα παρέας τριών ατόμων που θα κάνει τριήμερη ανάβαση στον Ολυμπο και με ΙΧ θα προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριόνια, Διασταύρωση, Κρεβάτια, Ξερολάκκι κ.λπ.): 3 άτομα Χ 3 μέρες Χ 6 ευρώ = 54 ευρώ. ΙΧ: 3 Χ 12 ευρώ = 36 ευρώ. Σύνολο 90 ευρώ ή 30 ευρώ το άτομο.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο μάλιστα όπου για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη, εξαιτίας της κρίσης και της πανδημίας, με μείωση εισοδημάτων, συσσώρευση νέων χρεών και υποχρεώσεων που θα αρχίσουν σιγά σιγά να «σκάνε».

Και βέβαια, μετά τον Ολυμπο, το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα βουνά και Εθνικούς Δρυμούς, όπως του Βίκου – Αώου, της Πάρνηθας. Ηδη ισχύει στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, όπου υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων στις αρχές των μονοπατιών και υποβάθμιση.

Την ίδια ώρα, όμως, που «μαντρώνονται» κάποια λίγα και με μεγάλη επισκεψιμότητα βουνά, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτεί, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών. Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων – «αναδόχων» για το πρόγραμμα αναδασώσεων, που θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων «ευαγών» ιδρυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι προσφέρεται σε επιχειρηματικούς ομίλους ένα νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας: Οχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών

Να μην περάσει η πρόθεση της κυβέρνησης για επιβολή εισιτηρίου στον Ολυμπο, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των βουνών και των ορεινών όγκων, καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.  

Επισημαίνει πως «Την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, λόγω της εγκληματικής ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας – πυροπροστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της Ν.Δ, ετοίμασε υπουργική απόφαση, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την ανακοινώσει, με την οποία θα επιβάλλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο και θα εκχωρεί αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών. Απαιτεί:

  • Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.
  • Καµία επιχειρηµατική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήµατα.  Όχι στην  εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωµένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τις δασικές εκτάσεις».

Πηγή: 902.gr