Πηγή: www.rosa.gr

Με ηχηρό τρόπο διαψεύδει το Αστεροσκοπείο Αθηνών τα όσα υποστήριξε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική έκανε λόγο για 6 μποφόρ ώστε να αποδώσει στις καιρικές συνθήκες την αποτυχία στη διαχείριση της φωτιάς.

Όπως σημειώνει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε με ανέμους εντάσεως 2 μποφόρ και μετά από σχεδόν τρεις ώρες έφτασε τα 3 μποφόρ.

«Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Αυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του το meteo.gr και συνεχίζει: «Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια)».