Αλιεύσαμε από Katiousa

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσπαθεί ο πρωθυπουργός με τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, καθώς αποδείχθηκε ξανά πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δασοπροστασία.

Και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους που λόγω των ελλείψεων στη δασοπυρόσβεση έμειναν αβοήθητοι, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στις περιοχές και κάηκαν. Είναι αυτονόητες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού καθώς το κράτος οφείλει άμεσα να αποζημιώσει τους πληγέντες, αν και η έως τώρα εμπειρία είναι αρνητική. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι πρώτες αποζημιώσεις θα δοθούν με μία απλή αίτηση των δικαιούχων.

Για μία ακόμα φορά έκρυψε τις κυβερνητικές ευθύνες πίσω από τα φυσικά φαινόμενα, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή καύσωνα και πρωτοφανή ξηρασία και για φωτιές πρωτόγνωρων διαστάσεων. Μίλησε για κλιματική κρίση που χτυπάει την πόρτα του πλανήτη. Γνωρίζοντας ότι στο λαό υπάρχει θυμός, οργή και αγανάκτηση δήλωσε πως «ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν» και θα αποδοθούν ευθύνες για τυχόν αστοχίες, μεταφέροντας πιο χαμηλά τις ευθύνες και κρύβοντας πως είναι συνειδητή επιλογή η υποχρηματοδότηση της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Προσπάθησε να μετριάσει τις τραγικές εντυπώσεις από την ανυπολόγιστη καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι στο αποτέλεσμα δεν πρέπει να μετρηθούν μόνο αυτά που χάθηκαν αλλά και αυτά που σώθηκαν και εστίασε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, λέγοντας ότι σώθηκαν άνθρωποι και πως αυτό δεν είναι ούτε βέβαιο ούτε δεδομένο.

Ζήτησε δικομματική συναίνεση την επόμενη μέρα της βιβλικής καταστροφής και δήλωσε πως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ ανέφερε ότι θα δοθεί έκτακτο κονδύλι 500 εκατ. ευρώ για Εύβοια και Αττική.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να καταδείξει πως η κυβέρνηση του και ο ίδιος προσωπικά διαθέτουν την ικανότητα διαχείρισης των κρίσεων, λέγοντας ότι στη μέχρι τώρα θητεία του αντιμετώπισε προκλήσεις που όλες ξεπεράστηκαν και πως αυτό θα γίνει και τώρα «με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά».

902.gr