Δημήτρης Κανελλόπουλος

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Το Associated Press έστειλε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ μία φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στην Κούβα. Και έγραψε πως παρουσιάζει διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Το γράψαμε κι εμείς στην έντυπη έκδοσή μας σήμερα, το έγραψε εμπειρικά η Κορίνα Βασιλοπούλου που δεν χρειάστηκε να κοιτάξει τη λεζάντα του Associated Press.

https://www.efsyn.gr/sites/default/files/images/2021/07/cuba-efsyn.jpg

Δεν μπορεί να είναι αντικυβερνητικοί κάποιοι που κρατούν τη σημαία της «26ης Ιουλίου», του κινήματος του Φιντέλ Κάστρο. Είναι η ημερομηνία που ο Φιντέλ Κάστρο έκανε την επίθεση κατά του Μπατίστα. Για πολλούς θεωρείται το προοίμιο της κουβανέζικης επανάστασης.

Την επίμαχη φωτογραφία τη χρησιμοποίησε σήμερα και η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα, μιλώντας για αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Δεν ευθύνεται φυσικά. Το διόρθωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Τη χρησιμοποίησε άλλωστε και ο Guardian. Αλλά βγήκαν διάφοροι και τον κατηγόρησαν για fake news.

«Η παραπληροφόρηση για την Κούβα είναι τόσο κραυγαλέα: Η φιλοπολεμική, νεοφιλελεύθερη βρετανική εφημερίδα The Guardian χρησιμοποίησε μια φωτογραφία Κουβανών που συγκεντρώνονται με τη σημαία της 26ης Ιουλίου (το όνομα του επαναστατικού κινήματος που ίδρυσε ο Φιντέλ Κάστρο) και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι είναι «αντικυβερνητικοί» διαδηλωτές. Fake news.»

Οπότε ο Guardian την άλλαξε, κάνοντας πια λόγο για «Government supporters», για υποστηρικτές της κυβέρνησης!

Τι έχουμε, επομένως; Μια φωτογραφία που πέρασε σε πολλά διεθνή ΜΜΕ ως αντικυβερνητική διαδήλωση ενώ πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα η φωτογραφία κυκλοφόρησε από το Associated Press. Λάθος ή προπαγάνδα;