Αλιεύσαμε από The Press Project

Οι άνθρωποι στην καφετέρια θέλησαν να τη βοηθήσουν. Και το πρώτο τους «σφάλμα», όπως φαίνεται, ήταν να καλέσουν την αστυνομία, τους συναδέλφους του βασανιστή και εκμεταλλευτή της.

Όπως καταγγέλλει η συνήγορός της Αντωνία Λεγάκη, στο ΤPP, «το κορίτσι ήταν από το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης μαζί με το δικηγόρο της και ζητούσε να κάνει μήνυση. Η αστυνομία είχε πιάσει τον βασανιστή της αλλά δεν τον έχουν συλλάβει, τον έχουν “προσαγάγει” παρ’ ότι ο νόμος λέει ότι όταν καταγγέλεται αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, πρέπει να συλληφθεί και να πάει στον εισαγγελέα».

Μετά από ώρες, τελικά το θύμα οδηγείται στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, στην Κηφισίας, αντί να οδηγηθεί σε νοσοκομείο, ιατροδικαστή και να μπορέσει να καταθέσει μήνυση. Εκεί «την απομονώνουν από το συνήγορό της στον οποίο απαγορεύουν την είσοδο». Ας προστεθεί εδώ ότι το Εσωτερικών Υποθέσεων δεν αναλαμβάνει αυτόφωρα, και το συγκεκριμένο συμβάν όφειλε να αντιμετωπιστεί ως αυτόφωρο, μας λέει η κα Λεγάκη.

Με δεδομένη την καταγγελία, το ΤΡΡ κάλεσε το Εσωτερικών Υποθέσεων, για να μάθει τι απαντούν. Η συζήτηση αποτελεί τραγέλαφο, αυτή καθ’ αυτή. Ο αστυνομικός που απήντησε στο τηλέφωνό μας μας δήλωσε ότι «οι αξιωματικοί που το χειρίζονται ζητούν να τους πάρει τηλέφωνο η κα Λεγάκη». Όταν ρωτήσαμε αν «αυτό σημαίνει ότι αρνούνται να μας απαντήσουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση και καταγγελία» επανέλαβε και πάλι ότι «οι αξιωματικοί που το χειρίζονται ζητούν να τους πάρει τηλέφωνο η κ. Λεγάκη».

Μεταφέραμε το αίτημα στην κ. Λεγάκη, στην οποία είπαν «πρώτα θα μας τα πει εμάς και μετά θα μπει ο συνήγορος», επίσης ότι «δεν μας είπε ότι παρίσταται ως πολιτική αγωγή». «Και πώς να σας το πει αφού δεν έχει δικηγόρο τους είπα, και μου απάντησαν “από το πρωι ήταν με το δικηγόρο της, ας της τα έλεγε”. Σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί να στερηθεί το συνήγορο της ούτε για μία στιγμή, μέχρι να έλθει η ώρα να καταθέσει εγγράφως. Από το πρωί ο συνάδελφος Μυκωνιάτης που είναι εκεί, ζητά να τελειώνουν για να πάει το κορίτσι στο νοσοκομείο γιατί είναι χτυπημένο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Update από twitter:

Η κοπέλα μεταφέρθηκε, χωρίς όμως να την αφήσουν να δει τους συνηγορους της.

Αναδημοσιεύουμε νεότερη ενημέρωση από το Μένουμε Ενεργοί

«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: η αστυνομία μετέφερε εν κρυπτώ τη 18χρονη μετά τα μεσάνυχτα από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προς άγνωστο προορισμό, αφήνοντας και πάλι τους δικηγόρους χωρίς ενημέρωση!

Δείτε στο βίντεο δηλώσεις των δύο δικηγόρων, Α. Λεγάκη και Γ. Μυκονιάτη, έξω από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, λίγο πριν τη μεταφορά της 18χρονης από την αστυνομία.
Ενημερωτικά για την υπόθεση που έφεραν στο φως φεμινιστικές συλλογικότητες μετά από καταγγελία: Η 18χρονη κοπέλα πήγε σε καφετέρια της Ηλιούπολης, εμφανώς χτυπημένη, και ζήτησε βοήθεια από εργαζόμενη. Η εργαζόμενη μετέφερε την καταγγελία πως ο άνθρωπος που η 18χρονη είναι σε σχέση για ένα μήνα, την είχε αιχμάλωτη, την κακοποιούσε και την εξέδιδε! Ο βασανιστής της μάλιστα είναι αστυνομικός και, όπως καταγγέλθηκε, οι απειλές γίνονταν και με όπλο!
Η κοπέλα μεταφέρθηκε από το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, όπου προσήλθε και ο δικηγόρος. Την ίδια στιγμή ο βασανιστής της, αστυνομικός, προσήχθη και δεν συνελλήφθη, παρά την βαριά καταγγελία. Ακόμη, επειδή είναι αστυνομικός, τελικά μεταφέρουν την υπόθεση στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου και οδήγησαν την 18χρονη, αφήνοντάς την μακριά από το δικηγόρο της και χωρίς να την οδηγήσουν καν στο νοσοκομείο, παρά τα όσα είχε υποστεί!
Μέχρι το βράδυ, παρά την εμφάνιση και δεύτερης δικηγόρου, αλλά και αλληλέγγυων ανθρώπων του κινήματος και φεμινιστικών συλλογικοτήτων, δεν υπήρχε καμία γνώση για το πώς χειρίζονταν οι αστυνομικοί την υπόθεση μέσα στο τμήμα. Η πίεση από την ανάδειξη του ζητήματος, έφερε για λίγα λεπτά σε επαφή τους δικηγόρους μαζί της, ώστε να μάθουν τουλάχιστον κάποια πράγματα για το περιστατικό.
Στη συνέχεια, παρά την κατάθεση της κοπέλας, η αστυνομία την κρατούσε ακόμη «αιχμάλωτη» εντός του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, συνεχίζοντας να αρνούνται στους δικηγόρους να τη δουν, εφόσον το ζήτημα τελείωσε, ώστε να μεριμνήσουν για τα δικαιώματά της, την παροχή βοήθειας, τη μετάβαση στο νοσοκομείο και όλα τα απαραίτητα. Μέχρι που τελικά, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά της αστυνομίας, βγήκε από το τμήμα με τη 18χρονη στο πίσω κάθισμα, φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση!