Πηγή: Ημεροδρόμος

«Οι μεταλλάξεις είναι μέρος της ζωής του ιού. Το καλοκαίρι μπορούν να βγουν και μεταλλάξεις που ακυρώνουν μέρος της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας, o οποίος επισήμανε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι πλέον γεγονός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης προειδοποίησε ότι οι μάσκες θα είναι μέρος της ζωής μας τον καιρό της πανδημίας.

«Υπάρχει μια κάμψη του εμβολιαστικού κλίματος, της συμμετοχής των πολιτών. Στη Γαλλία ήδη συζητάμε να ξεκινήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Είναι ομάδα υψηλού κινδύνου που έχει νοσήσει, με πολλούς θανάτους στο νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι σημαντικό να κόβουμε τις αλυσίδες μεταφοράς του ιού στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας. Το τέταρτο κύμα, δεν είναι ένα ενδεχόμενο, όπως λέγαμε πριν από ένα μήνα, είναι ένα γεγονός. Πέσαμε έχω χρονικά. Μας βρίσκει στην Ευρώπη ανεπαρκώς καλυμμένους όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Θα χρειαστεί και ενίσχυση του εμβολιασμού με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου με στράτευση του πληθυσμού, όχι με καταστολή και εκφοβισμό. Δεύτερον, καλή επιδημιολογική επιτήρηση (τεστ, αναλύσεις στα λύματα) και τρίτον, πολύ καλή οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης γιατί όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αρρώστους και οι άρρωστοι με κορονοϊό, ένα 15% κινδυνεύει να νοσηλευθεί. Αν τους πιάσουμε νωρίς και κάνουμε τις θεραπείες στο σπίτι ή στο νοσοκομείο».

Στο 60% η θνητότητα από κορωνοϊό στις εντατικές στην Ελλάδα, στο 30% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, «μπαίνουμε σε lock down όταν γεμίζουν τα νοσοκομεία. Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να φτιάξεις νοσοκομεία, μονάδες εντατικής θεραπείας, θαλάμους νοσηλείας αποτελεσματικούς… Είδατε, άλλωστε στην Ελλάδα, ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είχε 60% θνητότητα, τα οποία είναι τα νούμερα που είχαμε στην Ευρώπη πέρυσι το Μάρτη. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αυτός ο αριθμός είναι στο 30%. Να ενισχυθεί η περίθαλψη στην πόλη».

Έπεσε έξω το πρόγραμμα του εμβολιασμού

Aπαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ σχετικά με την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Γεροτζιάφας επισήμανε ότι αυτό συνέβη γιατί ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει όπως πρέπει.

«Έπεσε έξω το πρόγραμμα στην Ευρώπη γιατί δεν έχουμε εμβόλια. Η μία δόση δεν φτάνει για να έχεις μια ικανοποιητική απάντηση στη μετάλλαξη και δεύτερον, οι μεγάλες χώρες έχουν αυξημένες ανάγκες εμβολίων».

Και όπως προειδοποίησε ο ειδικός, «μπορεί να πάθουμε ότι πάθαμε την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ απορροφήσανε μεγάλο κομμάτι των εμβολίων. Η πανδημία θα έχει διάρκεια. Έχει σημασία να περιγράφουμε με ειλικρίνεια και όχι με τακτικισμό την κατάσταση. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο λένε ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε περίθαλψη και επιδημιολογική επιτήρηση». Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ο κόσμος «χρειάζεται να εμπνευστεί και όχι να υποχρεωθεί. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη αλληλεγγύης. Κάθε αύξηση 20% των εμβολιασμένων στην κοινότητα, ελαττώνει κατά μισό τη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα».