Πηγή: Katiousa

Είναι Αφροαμερικανή σφυροβόλος, την λένε Γκουέν Μπέρι και κατά κάποιον τρόπο βαδίζει στα χνάρια των Σμιθ και Κάρλος που ύψωσαν τη γαντοφορεμένη γροθιά τους στο Μεξικό το 1968, που ήταν το σήμα των Μαύρων Πανθήρων. Κάτι αντίστοιχο έκανε και η ίδια πριν από δύο χρόνια, σηκώνοντας τη γροθιά της στο βάθρο των Παναμερικανικών Αγώνων για να ενώσει τη φωνή της με το κίνημα Black Lives Matter.

Το περασμένο Σάββατο, η Μπέρι πήρε την τρίτη θέση στους αγώνες επιλογής (trials) των ΗΠΑ και μαζί το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Όταν βρέθηκε στο βάθρο, άρχισε να παίζει χωρίς σχετική προειδοποίηση ο ύμνος των ΗΠΑ και η αθλήτρια βρέθηκε σε αμηχανία, προ απροόπτου. Δε στάθηκε προσοχή, γύρισε προς τις κερκίδες για να μην αντικρίζει τη σημαία και στο τέλος έβαλε στο κεφάλι της μια μπλούζα με το σύνθημα “αθλήτρια-ακτιβίστρια”.

Στους αγώνες αυτούς αγωνίζονταν μόνο αθλητές των ΗΠΑ για να στελεχώσουν την αμερικανική αποστολή στο Τόκιο, συνεπώς δεν είχε κανένα νόημα η ανάκρουση του ύμνου στο βάθρο. Η Μπέρι θεωρεί πως το σκηνικό ήταν στημένο εναντίον της με τους διοργανωτές να απαντάνε πως δεν έγινε σκόπιμα, ότι ο ύμνος ακούγεται στην αρχή του προγράμματος κάθε μέρα και ότι τυχαία συνέπεσε με την απονομή της σφυροβολίας.

Η σφυροβόλος εξέφρασε ανοιχτά τον εκνευρισμό της για το γεγονός και αρνήθηκε να πει περισσότερα για τον ύμνο.

Δεν θέλω να μιλήσω για τον Εθνικό Ύμνο, γιατί δεν είναι σημαντικό. Ο ύμνος δεν μιλάει για εμένα. Ποτέ δεν το έκανε.

Η Μπέρι τόνισε ότι ο βασικός σκοπός της δεν είναι το άθλημα αλλά να εκπροσωπήσει την κοινότητά της και τα θύματα του συστημικού ρατσισμού. Και αυτό είναι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό από τον αθλητισμό.

«Ο σκοπός και η αποστολή μου είναι μεγαλύτερα από τον αθλητισμό. Είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω εκείνους που πέθαναν λόγω της αστυνομικής βαναυσότητας, εκείνους που πέθαναν εξαιτίας του συστημικού ρατσισμού. Αυτό είναι το σημαντικό. Για αυτό είμαι εδώ σήμερα».