Πηγή: Katiousa
Πριν από μερικές ημέρες, ο Μάνουελ Νόιερ φόρεσε ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο, ως αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, για να τιμήσει την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και τον αγώνα τους ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε να πιάσουμε τις πολιτικές συμπάθειες του Νόιερ και το ενδεχόμενο να επιχειρεί ένα ροζ ξέπλυμα (pink washing) της προσωπικότητάς του, κάτι που πέρασε όμως εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα από τις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Η ΟΥΕΦΑ ως διοργανώτρια αρχή, που έχει αναλάβει θεωρητικά μια καμπάνια ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, ξεκίνησε μια σειρά φαιδρών και σπασμωδικών αντιδράσεων, που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το ποιόν και τις… “ευαισθησίες” της. Αρχικά έπαιξε η είδηση πως η κίνηση του Νόιερ είναι υπό εξέταση και ενδέχεται να τιμωρηθεί, γιατί παραβαίνει τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ για τα μηνύματα που (δεν) μπορούν να περνάνε οι παίκτες. Μετά από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και το σχετικό κράξιμο στα ΜΚΔ, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση τιμωρίας του παίκτη.
Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο διασκεδαστική, καθώς ο αγώνας της Γερμανίας με την Ουγγαρία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων θα φιλοξενούνταν στο Μόναχο της Βαυαρίας και ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε την πρόθεση να φωταγωγήσει το στάδιο στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, περνώντας το κατάλληλο μήνυμα, με αφορμή και τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση του Όρμπαν στην Ουγγαρία έχει περάσει νόμο με τον οποίο απαγορεύει τη δημοσίευση υλικού που “προωθεί την ομοφυλοφιλία” σε ηλικίες κάτω των 18 ετών (!), δείχνοντας πόσο δημοκρατικά είναι τα καθεστώτα αυτών των χωρών, μετά την ήττα του σοσιαλισμού.
Η ΟΥΕΦΑ αρνήθηκε το σχετικό αίτημα, θέλοντας να… κρατήσει ισορροπίες, αντιπρότεινε όμως στον δήμαρχο να φωταγωγήσει το στάδιο σε άλλες ημερομηνίες, που δε θα είχαν καμία ανάμειξη με τη δική της διοργάνωση -και προφανώς θα αδυνάτιζε το συμβολικό μήνυμα και την απήχησή του!
Όπως ήταν λογικό, ξέσπασαν εκ νέου νέες αντιδράσεις στα ΜΚΔ, που ανάγκασαν την ΟΥΕΦΑ να επανέλθει στο θέμα με αξιοθρήνητες διευκρινίσεις. Η ουσία της απάντησης ήταν πως η άρνηση της ΟΥΕΦΑ δεν είχε πολιτικό σκεπτικό, σε αντίθεση με το σχετικό αίτημα που συνδεόταν με την παρουσία της Ουγγρικής ομάδας. Κατά συνέπεια, η πρόταση για τη φωταγώγηση ήταν πολιτική κίνηση και ως τέτοια απορρίφθηκε, γιατί ως γνωστόν, η “πολιτική δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο” -και αυτό είναι ένα από τα διαχρονικά σύντομα ανέκδοτα…
Για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ στόλισε το δικό της σήμα με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για να δείξει με τη σειρά της πόσο “ευαίσθητη” είναι σε αυτά τα θέματα…
Την ώρα που οι παλινωδίες της ΟΥΕΦΑ θύμιζαν τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, με το αξιοθρήνητο σκεπτικό “καλές οι ευαισθησίες, αρκεί να μην προκαλούμε τους φασίστες”, ένας Γερμανός οπαδός έδειξε στους γραφειοκράτες της ΟΥΕΦΑ πώς μπορείς να περάσεις στην πράξη ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα. Την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων, πριν από την έναρξη του αγώνα, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και ύψωσε μια σημαία με τα χρώματα της κοινότητας, μπροστά από τους παραταγμένους παίκτες της Ουγγαρίας.
Κι έτσι κατάφερε να μας δώσει ένα από τα πιο δυνατά στιγμιότυπα αυτού του EURO, πετώντας στην άκρη το γελοίο No Politica της διοργανώτριας αρχής.