Βασισμένο σε ρεπορτάζ των Katiousa και Pandiera.gr

Μπορεί να μην είχε συγκοινωνίες -Μετρό και άλλα ΜΜΜ. Μπορεί να υπήρχαν πολλές συγκεντρώσεις στο Λεκανοπέδιο -σε Πειραιά, Κορωπί κτλ- με διασπορά δυνάμεων. Μπορεί να υπήρχαν φόβοι για τον άστατο καιρό. Αλλά σήμερα η Αθήνα θύμιζε κοιλάδα της Fuente Ovejuna και η συγκέντρωση τον στίχο που λέει: μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού. Ποιος την σταματάει;
Πολλοί προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ίσως κάποιοι να θυμούνται το πρόσφατο “αντιμνημονιακό” παρελθόν και να μην εντυπωσιάζονται εύκολα. Έκτοτε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και στον μύλο της αντίδρασης, με τα χίλια πρόσωπα, που έσπειραν σύγχυση και απογοήτευση σε κάποιον κόσμο και τον έστειλαν σπίτι του. Έχει λοιπόν τη σημασία του και δεν είναι κούφιος λόγος, για να “χαρούμε” μεταξύ μας. Η σημερινή ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων -κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη από το ’15. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αθήνα αλλά για τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Οδηγητής έβγαλε ένα γραφικό που έδειχνε όλη την Πανεπιστημίου γεμάτη, από την Ομόνοια ως τις παρυφές του Συντάγματος. Και από τα μεγάφωνα ακούστηκε το μήνυμα: σήμερα η φράση “πάμε πορεία στο Σύνταγμα” δεν έχει νόημα, γιατί είμαστε ήδη στο Σύνταγμα!

Το καταλάβαινες άλλωστε κι εμπειρικά. Δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς, ισάριθμα μπλοκ με τα πανό τους, μαζικά και συμπαγή όσο λίγες φορές. Εργατικά σωματεία και επιτροπές, η ΟΓΕ, οι συνταξιούχοι, η ταξική επιτροπή των ταξιτζήδων, οι φοιτητικοί σύλλογοι -και όχι μόνο όσοι συσπειρώνονται στο ΜΑΣ-, η ΟΒΣΑ, επιτροπές ανέργων, εκπαιδευτικοί, Οικοδόμοι, το Συνδικάτο Μετάλλου που πήρε μια μικρή κατάκτηση με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θωρακίζει το οκτάωρο. Όταν έφτασαν τα μπλοκ στο Σύνταγμα, η Αμαλίας γέμισε ασφυκτικά ως το Ζάππειο, ενώ άλλα μπλοκ γέμισαν παραπλεύρως την Όθωνος και την οδό Φιλελλήνων, μπροστά από το Υπ. Οικονομικών!

Κόσμος ως εκεί που έφτανε το μάτι. Κανείς φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να το αποτυπώσει αυτό εύκολα -ίσως μόνο πλάνα από drone, αν υπήρχε. Και ο Πέρρος στο τέλος να βάζει το σύνθημα για κλιμάκωση, να γίνουμε διπλάσιοι και τριπλάσιοι την επόμενη φορά. Πόσο να τους μειώσει και η ΕΛ.ΑΣ. με τους… “μετριοπαθείς υπολογισμούς” της, για να δείξει πως είναι μια “μειοψηφία”; Εμείς δεν χαμπαριάζουμε, όπως είπε και ο Πέρρος…

Αν πιστεύει κανείς πως όλοι αυτοί που βρέθηκαν στον δρόμο είναι κηφήνες, έχει μπερδέψει τους εργάτες με τους “άριστους” του Μαξίμου και του κυβερνητικού λόχου. Αν πιστεύει κανείς πως όλοι αυτοί είναι… “κομματικοί υπάλληλοι” -sic-, μπορεί να το πει στον πρώτο ομιλητή της συγκέντρωσης, που ήταν από το σωματείο των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ και ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ για την πολύμηνη αλληλεγγύη του. Μικρή λεπτομέρεια: είναι εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ!

Κι αν κάποιος πιστεύει πως όλα αυτά δεν έχουν σημασία, πως το νομοσχέδιο θα περάσει έτσι και αλλιώς, πως το σύστημα δε φοβάται τις απεργίες γιατί “δε βγάζουν τίποτα”, μάλλον παίρνει την επιθυμία του ως πραγματικότητα. Γιατί ο λαός σήμερα έγραψε ιστορία, μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της, όπως είπε ο Πέρρος, στο κλείσιμο. Και αυτή με έναν μόνο τρόπο γράφεται. Στον δρόμο, με ταξικό αγώνα!

Ο οποίος δε σταματά εδώ, αλλά κορυφώνεται και κλιμακώνεται. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να πάρουν απόφαση για νέα απεργία στις 16 του μήνα -μία μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Μέχρι τότε, κάθε μέρα έχει αξία, για να είναι η επόμενη απεργία ακόμα πιο μαζική και να χρειαστεί και η Σταδίου για να χωρέσει τον κόσμο.

Δείτε επίσης:

Την κεντρική ομιλία του Ν. Μαυροκέφαλου από την ΕΓ του ΠΑΜΕ

Ξεσαλώνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και διάφορες γνωστές ιστοσελίδες, αξιοποιώντας τυχοδιωκτικές ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να συκοφαντήσουν τις απεργίες, για να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεράσουν αντικομμουνισμό.

Όμως σήμερα η εργατική τάξη τούς κέρασε ξυδάκι.

Το κλείσιμο του Γ. Πέρρου, με την πρόταση για κλιμάκωση στις 16 του μήνα:
Ό,τι και αν λένε οι κονδυλοφόροι της κυβέρνησης, εδώ δεν είναι οι εφοπλιστές, είναι ο λαός. Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη. Ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρωπότητα, το έκανε όταν γύρισε η τάξη μας τον τροχό της ιστορίας.

Είναι αίτημα όλων των απεργών, ακόμα και όσων δεν μπόρεσαν να είναι εδώ σήμερα: πάρτε το πίσω, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί θα το πετάξουμε εμείς στα σκουπίδια!

Τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα: ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζόμενων.

Στην Αθήνα πολύ πυκνή και μαζική ήταν η συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Χαυτεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εργατικών σχημάτων, συλλογικοτήτων και μαζική παρουσία οργανώσεων της ανατρεπτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.