Πηγή: Ημεροδρόμος

Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ από την αστυνομία. Μια δολοφονία που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα ντουκουμέντα που ήρθαν στη δημοσιότητα αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν δεν σταμάτησε να πατάει πάνω στο λαιμό του Φλόιντ, ακόμα και όταν φαινόταν να είχε χάσει τις αισθήσεις τους, ακόμα και όταν ήρθε το ασθενοφόρο, κυνικά του έλεγε να μην μιλάει για να μην χάνει οξυγόνο.

Το υλικό που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020 είναι από την κάμερα που είχε πάνω στο κράνος του ο αστυνομικός. Ο Φλόιντ ακούγεται να λέει στο ντοκουμέντο ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει αμέτρητες φορές.

«Μαμά σ’ αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός», ακούγεται να λέει ο Φλόιντ στη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο αστυνομικός τον πιέζει στον λαιμό. Η μητέρα του Φλόιντ είχε φύγει από τη ζωή ζωή δύο χρόνια πριν… Στη διάρκεια του ντοκουμέντου ο Φλόιντ ακούγεται να ζητάει την μητέρα και τα παιδιά του πολλές φορές.

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε», ακούγεται να λέει στο βίντεο προς τον αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν.

Κι αυτός με όλη την αθλιότητα που μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους του απαντούσε:  «Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις. Σπαταλάς πολύ οξυγόνο μιλώντας», του απαντάει ο αστυνομικός.

Ο Φλόιντ ακούγεται να παρακαλάει τους αστυνομικούς την στιγμή που τον συλλαμβάνουν να μην τον βάλουν στο περιπολικό γιατί ήταν κλειστοφοβικός και δυσφορούσε.

Κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς, ο Τόμας Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από την μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό. «Όχι, θα μείνει σε αυτή την θέση όπως τον συλλάβαμε», απαντάει ο Σόβιν.