Η αγκαλιά της 20χρονης εθελόντριας σε έναν απελπισμένο μετανάστη προκάλεσε κύμα σχολίων στην Ισπανία - Πηγή φωτογραφίας: Ερυθρός Σταυρός Ισπανίας

Πηγή: Lifo

Το στιγμιότυπο αυτό ανθρωπιάς, με μια εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού να αγκαλιάζει παρηγορητικά έναν Σενεγαλέζο, λίγες στιγμές μετά την άφιξή του στη Θέουτα, έκανε το γύρο του κόσμου.

Η εικόνα έγινε viral, προκαλώντας κυρίως συγκίνηση, αλλά και οργή μεταξύ των ακροδεξιών Ισπανών. Σύντομα, η Λούνα Ρέγες έγινε στόχος στα social media λεκτικής κακοποίησης από υποστηρικτές του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, αλλά και άλλους εξαγριωμένους πολίτες από την άφιξη 8.000 μεταναστών στον ισπανικό αυτό θύλακα στις βόρειες ακτές του Μαρόκου.

«Είδαν πως ο φίλος μου ήταν μαύρος και δεν σταμάτησαν να με προσβάλουν και να λένε φρικτά, ρατσιστικά πράγματα σε μένα» παραδέχτηκε στο ισπανικό δίκτυο RTVE η 20χρονη που συμμετέχει εθελοντικά στη δράση του Ερυθρού Σταυρού από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των σπουδών της.

Ωστόσο, ο καταιγισμός κακοποιητικού λόγου δεν έμεινε αναπάντητος. Μηνύματα συμπεράστασης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας με το χάσταγκ #GraciasLuna κατέκλυσαν το διαδίκτυο.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο μίσος να νικήσει» επιμένει η Ρίτα Μαέστρε, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Μαδρίτης. «Αυτοί που βλέπουν αυτήν την αγκαλιά ως σύμβολο μιας καλύτερης Ισπανίας υπερτερούν των άλλων».

Η Ρέγες περιέγραψε την αγκαλιά της σε έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε ανάγκη, ως «το πιο φυσιολογικό πράγματ στον κόσμο». Δεν συγκράτησε το όνομα του άνδρα, ωστόσο, είδε πως παρέπαιε από την εξάντληση και του έδωσε νερό.

«Έκλαιγε, του έτεινα το χέρι μου και με αγκάλιασε. Με κρατούσε σφικτά. Αυτή η αγκαλιά ήταν η δική του σανίδα σωτηρίας» περιγράφει η 20χρονη που δεν είδε ποτέ ξανά τον Σενεγαλέζο φίλο της.

Κι ενώ η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της πως ενδεχομένως ήτα από τους 5.600 ανθρώπους που προωθήθηκαν ξανά στο Μαρόκο, το Twitter κατακλύστηκε από σχόλια συμπαράστασης καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων της κυβέρνησης.

«Ευχαριστούμε Λούνα που εκπροσωπείς τις καλύτερες αξίες της κοινωνίας μας» είπε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάντια Καλβίνιο ενώ η συνάδελφός της στο Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ σχολίασε: «Κάτι παραπάνω από μια φωτογραφία. Σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης».

Με πληροφορίες από Guardian