Πηγή: EFSYN

Νίκος Φωτόπουλος

Οι ντελιβεράδες συγκαταλέγονται στους μικρούς ήρωες της καθημερινότητας που ανέδειξε η πανδημία. Οταν οι περισσότεροι καταφεύγουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, αυτοί οργώνουν την άσφαλτο με τα «παπάκια» τους για να ικανοποιήσουν τις –βραδινές συνήθως– τερψιλαρύγγιες ορέξεις μας με αμοιβή ένα πενιχρό, ανασφάλιστο ενίοτε, μεροκάματο και ίσως κάποιο πουρμπουάρ. Οι κίνδυνοι στους δυο τροχούς πολλοί, αυξανόμενοι πολλές φορές για να φτάσει γρήγορα η παραγγελία. Ποιος δεν κάλεσε σε ένα μαγαζί να δει τι γίνεται με την πίτσα που περιμένει, για να εισπράξει την απάντηση «στον δρόμο είναι το παιδί»… Δυστυχώς, όμως, κάποτε το «παιδί» ήταν κυριολεκτικά στον δρόμο. Πεσμένο! Από ένα γλίστρημα της μηχανής, μια σύγκρουση…

Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με μια τέτοια περίπτωση και δικαίωσε με πρωτοποριακή απόφασή του έναν εποχούμενο διανομέα που είχε τροχαίο την ώρα της δουλειάς, αναγνωρίζοντάς το ως εργατικό ατύχημα. Επέβαλε, δε, στην επιχείρηση που τον απασχολούσε να του καταβάλει αποζημίωση 17.944,70 ευρώ, καθώς η εταιρεία είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει το περιστατικό, φοβούμενη ότι θα αποκαλυφθεί η υποδηλωμένη εργασία όλων των διανομέων της καθώς και η μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας που ορίζει ο νόμος. Η ίδια εταιρεία, μάλιστα, κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του «παιδιού», χωρίς αποζημίωση απόλυσης και ενόσω βρισκόταν ακόμη σε αναρρωτική άδεια από τον ΕΦΚΑ, ενώ υπέβαλε εναντίον του μήνυση για το αδίκημα της εκβίασης, κατηγορώντας το ότι βρισκόταν εκτός ωραρίου εργασίας, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τον ασφάλιζε μόνο τις μισές ώρες.

Εκτός από την αποζημίωση, τόσο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών όσο και ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης απέρριψαν με διάταξή τους τη μήνυση και την προσφυγή της επιχείρησης κατά του εργαζομένου, χαρακτηρίζοντας ψευδή τα όσα ανέφεραν οι εργοδότες.