Ανδρουλιδάκης, Τιμισοάρα, Ryanair

Αλιεύσαμε από το facebook του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι ψάχνουν, εξερευνούν, πειραματίζονται στην παρασκευή φαρμάκων και στην ανακάλυψη εμβολίων και ουσιών που θεραπεύουν ασθένειες, ανακουφίζουν από τον πόνο, προστατεύουν από μολύνσεις. Το κάνουν ατομικά ή συχνότερα συλλογικά, αλλά οι ανακαλύψεις τους αποτελούν συλλογική ιδιοκτησία της ανθρωπότητας.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί δημόσιες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την έρευνα και την παρασκευή των εμβολίων απέναντι στον κορωνοϊό που έχει σκοτώσει 3.000.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλον τον πλανήτη. Αυτή η δημόσια χρηματοδότηση προέρχεται επίσης από χρήματα που αποτελούν συλλογική ιδιοκτησία και παράχθηκαν από τη συλλογική δημιουργικότητα των ανθρώπων.
Η συλλογική ιδιοκτησία της συσσωρευμένης ιατρικής και βιολογικής γνώσης χιλιάδων χρόνων της ανθρωπότητας και η συλλογική ιδιοκτησία της δημόσιας χρηματοδότησης, δόθηκε σε φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να παρασκευάσουν εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Και αυτό που συζητάμε σήμερα, είναι αν αυτά τα εμβόλια θα είναι για πάντα αποκλειστική τους ιδιοκτησία, μαζί με τη μέθοδο παρασκευής τους και την κατοχυρωμένη πατέντα, ή μπορεί προσωρινά να δοθεί η δυνατότητα να παρασκευάζονται και από άλλους, για όσο ας πούμε έχουμε 500.000 κρούσματα τη μέρα στην Ινδία και είναι θέμα χρόνου να γεννηθούν μεταλλάξεις που είναι άγνωστο αν θα τις καλύπτουν τα σημερινά εμβόλια ή θα αρχίσουμε πάλι από την αρχή.
Είναι ο καπιταλισμός, και είναι το πιο λογικό σύστημα της ιστορίας.