Πηγή: The Press Project

Θέμα και στον Διεθνή Τύπο τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την ετήσια έκθεση του 2020 από το Δίκτυο Παρακολούθησης Βίας στα Σύνορα. Βασανιστήρια, ξεγύμνωμα, απειλές, κράτηση όχι σε επίσημες εγκαταστάσεις, απάνθρωπη και βίαιη μεταχείριση και καταγγελίες για βασανισμό είναι τα χαρακτηριστικά των παράνομων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία που περιγράφει η έκθεση, με τον Guardian να θέτει στο στόχαστρο και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Guardian, η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος της στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Απρίλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι εγκατέλειψε δεκάδες μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβους στη θάλασσα, αφού προηγουμένως οι λιμενικές αρχές φέρεται να είχαν δείρει κάποιους από αυτούς. Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι σκάφη του Λιμενικού Σώματος ρυμούλκησαν λέμβους με μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους εγκατέλειψαν αβοήθητους χωρίς τροφή, νερό και σωσίβια ή οποιαδήποτε άλλο μέσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Παρακολούθησης Βίας στα Σύνορα (Border Violence Monitoring Network – BVMN) για το 2020, το οποίο κατέγραψε 86 μαρτυρίες επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, που αποκαλύπτουν την επαναπροώθηση 4.583 ανθρώπων προς την Τουρκία, «οι μαρτυρίες αυτές υποδεικνύουν την ευρεία και συστηματική χρήση βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες εκτιμούμε ότι είναι ξεκάθαρες ενδείξεις παραβίασης του ελληνικού και διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ