Πηγή: Katiousa

O Ουμπέρτο Έκο είχε πει ότι το πρόβλημα με τα ΜΚΔ είναι πως αυτά που κάποτε έλεγε ένας μεθυσμένος στο μπαρ κι αρκούσαν να αντιμετωπιστούν με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, πλέον βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερο ακροατήριο. Η δήλωση αυτή είχε επικριθεί από κάποιους ως ελιτίστικη, φαίνεται όμως πως ενδεχομένως η επίδραση ειδικά του Facebook μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμη πιο επιζήμια από αυτό που φανταζόταν ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick, η αυξημένη χρήση του Facebook καθιστά τις τοπικές κοινωνίες πιο επιρρεπείς στη ρατσιστική βία. Οι δύο επιστήμονες Karsten Müller και Carlo Schwarz μελέτησαν όλα τα 3.335 περιστατικά αντιπροσφυγικής βίας την τελευταία διετία. Συγκέντρωσαν κι ανέλυσαν δημογραφικά, εκλογικά, οικονομικά κι άλλα στοιχεία για κάθε περιοχή όπου σημειώθηκε κάποια επίθεση. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι συγκλονιστικό. Όσο η κατά κεφαλή χρήση του Facebook σε μια περιοχή ξεπερνούσε το μέσο όρο, τόσο πιο αυξημένες ήταν οι πιθανότητες ρατσιστικής βίας. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της πόλης, την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ή τη χρήση Internet πλην Facebook.

Η έρευνα που χαρακτηρίζεται αξιόπιστη από άλλους ειδικούς, επαληθεύει ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που επιβεβαιώνουν ότι το Facebbok παραμορφώνει την αντίληψή μας για τον έξω κόσμο, τους ξένους, το διαχωρισμό σωστού και λάθους.

Μπορεί η εταιρεία να έχει αυστηροποιήσει επισήμως την πολιτική της ενάντια στα κηρύγματα μίσους, την ώρα βέβαια που λογοκρίνει επανειλημμένα αντιφασιστικό περιεχόμενο, ωστόσο οι αλγόριθμοι με τους οποίους διαμορφώνεται το χρονολόγιο των χρηστών δίνουν τη δυνατότητα διασποράς ρατσιστικών μηνυμάτων με πιο έμμεσους και για αυτό πιο ύπουλους τρόπους.

Ο εν λόγω αλγόριθμος έχει ως κεντρικό στόχο να αυξήσει το χρόνο ενασχόλησης του χρήστη με το μέσο. Αναρτήσεις που απευθύνονται σε φοβίες ή ορισμένα συναισθήματα του αναγνώστη, αποδεδειγμένα προσελκύουν περισσότερες θεάσεις και γι’ αυτό προωθούνται. Έτσι, ακόμα κι αν σε μια κοινότητα οι αντιπροσφυγικές αντιλήψεις είναι πλειοψηφικές, ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επίδραση, δίνοντας την εντύπωση πως κυριαρχούν στην κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μικρής βρετανικής πόλης Αλτένα που γενικά υποδέχτηκε ζεστά τους πρόσφυγες, όπου συνελήφθη νεαρός πυροσβέστης, που με ένα φίλο του έκαψαν σοφίτα προσφυγικού σπιτιού, ενώ στην ίδια πόλη ο δήμαρχος δέχτηκε επίθεση λόγω της φιλοξενίας που παρέχει σε πρόσφυγες. Σε όλες τις περιπτώσεις των δραστών, η αυξημένη χρήση Facebook ήταν το κοινό στοιχείο, μολονότι τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση, ο δράστης δεν είχε εκφράσει ποτέ ρατσιστικές απόψεις εκτός του Facebook, κάτι που χρησιμοποιείται και ως βασική υπερασπιστική γραμμή από το δικηγόρο του.