Αλιεύσαμε από Κοσμοδρόμιο

Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών ή της απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 δηλώνει ο συνιδρυτής της Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχουν καμία σχέση με την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι πατέντες εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, σαν αυτά που έχουν αναπτυχθεί στα εργαστήρια φαρμακευτικών κολοσσών όπως η βρετανοσουηδική Pfizer και η αμερικανική Moderna, προστατεύονται πλήρως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική με μεγάλες ανάγκες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους αλλά και με σοβαρές ελλείψεις σε αποθέματα εμβολίων ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση της πατέντας του εμβολίου. Ωστόσο, στην πρότασή τους αντιστέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και άλλες πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Ο Γκέιτς, ο οποίος μέσω του ιδρύματος “Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς” συμμετέχει ενεργά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζει την άρση των περιορισμών για τις πατέντες “κακή ιδέα”. Ερωτηθείς σχετικά από το βρετανικό δίκτυο Sky News ο Αμερικανός φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των πατεντών δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. “Αυτό που καθυστερεί τη διανομή των εμβολίων δεν σχετίζεται με τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα”, είπε ο Γκέιτς και εξήγησε, “δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αδρανές εργοστάσιο, το οποίο έχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και ως δια μαγείας φτιάχνει ασφαλή εμβόλια. Όπως γνωρίζετε αυτά τα πράγματα πρέπει να δοκιμαστούν . Κάθε στάδιο της παρασκευής των εμβολίων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή”. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η απελευθέρωση των πατεντών δεν θα επισπεύσει τη διαδικασία της διανομής των εμβολίων. Ο Αμερικανός αναφέρθηκε στην εμπειρία του μέσα από το ίδρυμά του, το οποίο συμβάλει στην οργάνωση της παραγωγής εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως Ινδία και υποστήριξε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν μια πιθανότητα να αποκτήσουν επαρκείς προμήθειες μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία το ανοσοποιητικό πρόγραμμα των αναπτυγμένων κρατών. “Συνήθως στην παγκόσμια υγεία απαιτείται έως και μια δεκαετία για να φτάσει ένα εμβόλιο από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες του κόσμου”, είπε κυνικά.

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του “Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)”, μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Το Ίδρυμα “Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς” στηρίζει αυτήν την πλατφόρμα, αλλά παράλληλα σέβεται απολύτως τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών πάνω στα εμβόλια. Οι επικριτές του Γκέιτς τον κατηγορούν ότι εσκεμμένα χαραμίζει μια μεγάλη ευκαιρία αναμόρφωσης του καθεστώτος των πατεντών για το δημόσιο συμφέρον καθώς δεν πιστεύει πως τα εμβόλια μπορούν να αποτελέσουν “δημόσιο αγαθό”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες θορυβήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις της εμπορικής αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, η οποία σε ομιλία της στον ΠΟΕ δήλωσε ότι η “Ουάσινγκτον εξετάζει κάποιες τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στους κανόνες για τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα”.

Πηγές της βρετανικής εφημερίδας ανέφεραν ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πιέζουν τον Λευκό Οίκο και προσπαθούν να πείσουν την αμερικανική ηγεσία ότι η απελευθέρωση των πατεντών θα ωφελήσει κυρίως την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες θα σπεύσουν να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική τεχνολογία για την ανάπτυξη “άλλων εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις στο μέλλον”.

Πηγή: RT News