Πηγή: Info-war

Για να καταλάβουµε τον γερµανικό φασισµό, πρέπει να επιστρέψουµε στη ρικαρντιανή Αγγλία.

 

Καρλ Πολάνυι

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος το βιβλίο του Καρλ Πολάνυι, «Ο Φασιστικός Ιός: Κείμενα της περιόδου 1923-1960», σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια της Μαρίας Β. Μαρκαντωνάτου.

Πρόκειται για μια συλλογή από κείµενα του διάσηµου διανοητή τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1923-1960 και είτε έχουν άµεσα κύριο θέµα τους τον φασισµό είτε αναφέρονται στις αιτίες και συνέπειες της ανάδυσής του.

Τόσο στο εµβληµατικό έργο του «Ο µεγάλος µετασχηµατισµός» όσο και σε πολλά άλλα από τα γραπτά του ο Καρλ Πολάνυι αναφέρεται στον φασισµό, στον ναζισµό ή στον κορπορατισµό, όµως στα επιλεγµένα κείµενα που συγκροτούν αυτό το βιβλίο οι σχετικές του θέσεις είναι πιο ευκρινείς και αναλυτικές.

Τη συλλογή εµπλουτίζουν επίσης σηµαντικά άρθρα του, της ίδιας περιόδου, για το έργο του Μαρξ, τον περιφερειακό σχεδιασµό στη µεταπολεµική εποχή καθώς και για το ζήτηµα της ελευθερίας.

Τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν δηµοσιευθεί όσο ήταν εν ζωή και περιέχονται στο ψηφιακό αρχείο του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονοµίας «Καρλ Πολάνυι» του Πανεπιστηµίου Κονκόρντια, στο Μόντρεαλ, που διαθέτει τα χειρόγραφα του συγγραφέα, καθώς και στo αρχείo της κόρης του Kari Polanyi-Levitt.

Το INFO-WAR έχει τη χαρά να προδημοσιεύσει απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Φασιστικός Ιός», που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. (εάν έχετε πρόβλημα στην ανάγνωση μέσω κινητού τηλεφώνου, ενεργοποιήστε την αυτόματη περιστροφή και περιστρέψτε το κινητό σας σε οριζόντιο προσανατολισμό)

Ο Kαρλ Πολάνυι (1886-1964) πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βουδαπέστη και εγκαταστάθηκε το 1919 στη Βιέννη, όπου είχε γεννηθεί. Στη Βιέννη αρθρογραφούσε στο οικονοµικό περιοδικό Der Österreichische Volkswirt, που διαβαζόταν ευρέως στις γερµανόφωνες χώρες. Το 1933 µετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου έδωσε διαλέξεις στα Πανεπιστήµια Οξφόρδης και Λονδίνου, δίδαξε πολιτική οικονοµία σε ενώσεις εργατών και συµµετείχε στην οργάνωση Χριστιανική Αριστερά. Από το 1941 ως το 1943, στο πλαίσιο µιας υποτροφίας από το Ίδρυµα Ροκφέλλερ, δίδαξε στο κολέγιο Μπέννινγκτον, στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε το εµβληµατικό έργο του «Ο µεγάλος µετασχηµατισµός» (1944). Επέστρεψε στην Αγγλία αλλά εγκαταστάθηκε οριστικά στις ΗΠΑ το 1947, όταν δέχθηκε ακαδηµαϊκή θέση στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια. Καθώς στη σύζυγό του Ιλόνα Ντουτσίνσκα απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω της παλιότερης κοµµουνιστικής της δράσης, ο Πολάνυι µετακινείται στις ΗΠΑ για να διδάξει, αλλά διαµένει στον Καναδά, όπου και πέθανε το 1964.

Έργα του: Ο µεγάλος µετασχηµατισµός, 1944· Europe Today, 1937· Dahomey and the Slave Trade, σε συνεργασία µε τον A. Rotstein, 1966· Primitive, Archaic and Modern Economics: Essays of Karl Polanyi, 1968· The Livelihood of Man (επιµ.: H. W. Pearson), 1977.