Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης
Παρότι η αστυνομία εκκένωσε ήδη μια φορά την Πρυτανεία, και έχει συλλάβει συνολικά 47 άτομα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές σε μια αιφνιδιαστική κίνηση καταλαμβάνουν ξανά το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Ως βασικά ζητήματα θέτουν τον νέο Νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (Κεραμέως), την κρατική διαχείριση της πανδημίας αλλά και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Στο πανό που ανήρτησαν, γράφουν απευθύνουν κάλεσμα για την πορεία της Πέμπτης 15 Απρίλη και αξιοποιούν τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»
Το κείμενο που δημοσιοποίησαν αναφέρουν μεταξύ άλλων:
« Στις 11/2 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη ο οποίος περιλαμβάνει τις διαγραφές φοιτητών μετά τα Ν+Ν/2, ένα μέτρο που έρχεται να διαγράψει όσες-ους φοιτητ(ρι)ές που είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλους λόγος καθυστερούν να πάρουν πτυχίο. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής οξύνει ακραία τους ταξικούς φραγμούς, καθώς πετάει έξω από το πανεπιστήμιο όσους-ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε να κάνουν φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν στις πανελλήνιες είτε να πληρώνουν δίδακτρα.»
Υπογραμμίζουν επίσης το ζήτημα της καταστολής τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίων, σημειώνοντας:
«Για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός, οργανώθηκε η παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια. Σε συνδυασμό με αποκλεισμό εισόδων με έλεγχο (κάμερες, face control) δημιουργεί ένα περιβάλλον πειθάρχησης και “ασφάλειας”, για να προασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, στρατού και αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Ενώ ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων, μιας επιτροπής καθηγητ(ρι)ών που μπορεί να επιβάλλει ποινές μέχρι και διαγραφής από την σχολή για όποια-ον αποκλίνει με οποιοδήποτε τρόπο, από το να αντιγράψει μέχρι και το να κάνει κατάληψη. Η καταστολή είναι παντού. Εν μέσω πανδημίας το κράτος δεν κάνει καμία υγειονομική ενέργεια για το κοινό συμφέρον, αλλά την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για να απαντήσει σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με καταστολή.»
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι 12 στον αριθμό οι φοιτητικοί σύλλογοι που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση. Αυτό δείχνει μια αναβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες φορές και καθιστά σαφώς πιο δύσκολα τα πιθανά σχέδια της κυβέρνησης για εκκένωση.
Ακολουθεί βίντεο του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη