Πηγή: Katiousa

Για άλλη μια φορά η Μινεάπολη των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο περιστατικού αστυνομικής βίας με θύμα μαύρο Αμερικανό, την ώρα μάλιστα που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ.

Πρόκειται για τον 20χρονο Ντόντε Ράιτ, η μητέρα του οποίου δήλωσε σε ΜΜΕ πως η αστυνομία τον σταμάτησε επειδή στο πίσω παράθυρό του κρέμονταν αρωματικά αυτοκινήτου, κάτι που είναι παράνομο στην πολιτεία της Μινεσότα. Η ίδια άκουσε μάλιστα αστυνομικούς να ζητάνε από το γιο της να βγει από το αμάξι.

Η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ σε δελτίο τύπου υποστήριξε πως σταματώντας τον Ράιτ διαπίστωσε πως εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. O άντρας, για να αποφύγει τη σύλληψη, ξαναμπήκε στο αμάξι, ενώ τραυματίστηκε από όπλο αστυνομικού και συνέχισε να οδηγεί τραυματισμένος για κάποια τετράγωνα, μέχρι να συγκρουστεί με άλλο όχημα και να εκπνεύσει επιτόπου. Η μητέρα του το έμαθε από την κοπέλα του Ράιτ, που απάντησε στο κινητό του φίλου της όταν πήρε για δεύτερη φορά η μητέρα του. Εκεί κατέφτασε ο θείος του, με τον 1,5 έτους γιο του θύματος, Ντόντε τζούνιορ.

Η οργάνωση ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) ζήτησε μια ανεξάρτητα αρχή να αναλάβει τη διερεύνηση του περιστατικού και να δοθούν στη δημοσιότητα βίντεο από το συμβάν, κάποια από τα οποία σίγουρα θα προέρχονται από τις κάμερες των αστυνομικών, που φέρονται να ήταν ενεργοποιημένες.

Η ACLU τόνισε πως: “ανησυχεί βαθιά καθώς οι αστυνομικοί σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χρησιμοποίησαν τα αρωματικά του αυτοκινήτου ως αφορμή για να σταματήσουν το όχημα, κάτι που η αστυνομία κάνει πολύ συχνά για να στοχοθετεί Αφροαμερικανούς”.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του φόνου, ξέσπασαν επεισόδια στη Μινεάπολη, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, με τους αστυνομικούς να πετάνε δακρυγόνα, κρότου- λάμψης και πλαστικές σφαίρες, που τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους, έναν εκ των οποίων στο κεφάλι.

Απελπισμένη η μητέρα του θύματος, μιλώντας σε τοπική εφημερίδα, κατηγόρησε τους αστυνομικούς πως άφησαν το παιδί της σε λίμνη αίματος στο δρόμο. “Κανείς δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μας μιλά. Γιατί δεν βοήθησαν το παιδί που αιμορραγούσε στον δρόμο;”