Πηγή: Ημεροδρόμος

Η υπουργός …Πολιτισμού που έβαλε την υπογραφή της για να τσιμεντωθεί η Ακρόπολη, γύρω από τον Παρθενώνα αλλά και ανάμεσα στα μνημεία, με αποτέλεσμα να χάνεται η αίσθηση του βράχου, ήρθε η ώρα να …τιμηθεί! Πού; Μα στην Ακρόπολη!

Αποφασίζεται, λοιπόν, η Λίνα Μενδώνη – μαζί  με τον «χορηγό» της, βεβαίως -βεβαίως- να κλέψουν λίγη δόξα από την Ακρόπολη! Θα βάλουν τα ονόματά τους φαρδιά – πλατιά πάνω σε μαρμάρινη πλάκα (όχι τσιμεντένια) για να μείνουν στην ιστορία! Θα τοποθετήσουν την …«αφεντιά» τους δίπλα στο Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρώτογνωρη και προκλητική απόφαση τρεις μαρμάρινες επιγραφές, με το όνομα της Λίνας Μενδώνη και του Ιδρύματος Ωνάση, θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη, όπως προβλέπει η σύμβαση δωρεάς που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού «ευαγές ίδρυμα». Ο λόγος; Η υλοποίηση των έργων που εκτελούνται στην Ακρόπολη. Η πρώτη επιγραφή θα τοποθετηθεί στην Πύλη Μπελέ στα Προπύλαια και οι άλλες στην κορυφή και τη βάση του αναβατορίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 9 της σχετικής σύμβασης:

«Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του Ανελκυστήρα Πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης δίπλα από την σχετική επιγραφή που αφορά την χορηγία της Ε.Ε και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70χ40 εκ.) που θα αναφέρει: “Ο Ανελκυστήρας Πλαγιάς και ο Φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του Δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του Ιδρύματος». 

Η «Σύμβαση Δωρεάς» όπου αναγράφονται τα παραπάνω, όπως δημοσιεύτηκε στην avgi.gr

Σε σχετική ανάρτηση της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει: «Ως εδώ! Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της Υπουργού (!!) πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. #μενδωνη_παραιτησου». 

Στην ιστορία του τόπου δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ ξανά σχετική επιγραφή με τα ονόματα των χορηγών ή υπουργών εντός αρχαιολογικού χώρου! Αλλά επί κυβέρνηση Μητσοτάκη και Ιδρύματος Ωνάση όλα γίνονται…Οι «άριστοι» πρέπει να βραβεύονται…

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση των «αρίστων» ότι: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»…

Η «Σύμβαση Δωρεάς» όπου αναγράφονται τα παραπάνω (όπως δημοσιεύτηκε στην avgi.gr).