Πηγή: TPP
Στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς την Hill & Knowlton Strategies, media relations agency του Facebook στην Ελλάδα,αναφέρεται ότι ο Διοικητικό της Συμβούλιο ζητεί συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Facebook, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην διαχείριση του ενημερωτικού περιεχομένου στο Facebook και ιδιαίτερα του περιεχομένου στην Ελληνική γλώσσα.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ζητείται μία τέτοια συνάντηση η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «με δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου που αναρτάται στο Facebook παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ενημερωτικά Μέσα, κρίνουμε σκόπιμη μια συζήτηση για την απρόσκοπτη, διαφανή και αξιόπιστη διακίνηση του ενημερωτικού περιεχομένου. Επιπλέον, επιθυμούμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τους ελεγκτές της καταλληλότητας του περιεχομένου, την εξειδίκευσή τους καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η πλατφόρμα ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμού περιεχομένου από τυχόν στοχευμένη και κακόβουλη χρήση του μηχανισμού αναφορών, όπως έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.Προσβλέπουμε στην απάντησή σας, στον ορισμό μιας συνάντησης και στη διεξαγωγή μια παραγωγικής συζήτησης.»
Στην απάντησή της ωστόσο η εταιρεία, εκ μέρους του facebook, αρνείται οποιαδήποτε περιατέρω ενημέρωση για το ζήτημα, την ώρα που οι καταγγελίες για μεροληψία και λογοκρισία συνεχίζονται, με τελευταίο παράδειγμα την 30ήμερη απαγόρευση στον λογαριασμό της Έλενας Ακρίτα.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook από την πλευρά του, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του. Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορούμε να σας τα αποστείλουμε εκ νέου.
Ανατρέχοντας στα παραπάνω θα βρείτε απαντήσεις στα θέματα του αιτήματος που μας κοινοποιήσατε.
Με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δε σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα».
Η δήλωση στις αρχές Μαρτίου ήταν ως απάντηση στις μαζικές καταγγελίες για λογοκρισία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, αλλά και απαγορεύσεις σε σελίδες ενημερωτικών ΜΜΕ, όπως του ΤPP, στην οποία το facebook ζήτησε διακριτικά «συγγνώμη», ρίχνοντας το λάθος στις διατάξεις περί προώθησης της τρομοκρατίας. «Επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα για αυτά τα άτομα και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους. Παρόλο που σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα συστήματά μας, αυτά δεν παύουν να μην είναι τέλεια, με αποτέλεσμα κατά περιπτώσεις να γίνονται λάθη, όπως συνέβη στην προκειμένη. Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε, όταν αυτό διαπιστώθηκε» είχε τονίει τότε το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.