Πηγή: TPP

Δύο νέες καταγγελίες συλληφθέντων στη Νέα Σμύρνη δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, οι οποίες διογκώνουν τις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες για βρισιές, καψώνια και βασανιστήρια από την ΕΛΑΣ.

Η πρώτη καταγγελία είναι του 19χρονου που έχει καταγραφεί σε βίντεο να πέφτει πάνω του μηχανή της ομάδας ΔΡΑΣΗ, περιστατικό για το οποίο έχει διαταχθεί ΕΔΕ, έχουν ταυτοποιηθεί οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και ο ίδιος το περασμένο Σάββατο κατέθεσε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Η μαρτυρία του για την προσωρινή κράτησή του στη ΓΑΔΑ περιλαμβάνει βρισιές και καψώνια από αστυνομικούς, πολύωρη απαγόρευση επικοινωνίας με δικηγόρους, αλλά και περιγραφή ειδικού καθεστώτος για συγκρατουμένους του.

Η δεύτερη καταγγελία είναι συλληφθέντος που δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του. Ο ίδιος περιγράφει το ίδιο καψώνι των αστυνομικών, που μες στη νύχτα τούς έβαζαν να γδύνονται και να κάνουν βαθύ κάθισμα, ενώ επισημαίνει την ειδική μεταχείριση ορισμένων, μεταξύ των οποίων δύο ατόμων που τα μετέφεραν την επόμενη μέρα στα κρατητήρια του έβδομου ορόφου, σε πλήρη απομόνωση και «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους επειδή ήταν μελανιασμένα από το ξύλο».

Ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης «συνελήφθη» από την αστυνομία, αν συνιστά σύλληψη αυτό που περιγράφει ως απαγωγή από κουκουλοφόρους χωρίς στολές και διακριτικά, που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και δεν του εξηγούν πού πάει και για τι κατηγορείται.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤhePressProject, περιγράφει, με λεπτομέρεια, κάτι που δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με κάποια άλλη λέξη εκτός από βασανιστήρια, ενώ απαντά και στην ιδιαίτερα επιθετική προσπάθεια διάψευσης των καταγγελιών του από την ΕΛ.ΑΣ σε απάντησή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ψεύδεται ακόμα και για το όνομά μου. Εγώ επιβεβαιώνω το δελτίο τους, ότι δεν βασανίστηκε κάποιος Δημήτρης. Βασανίστηκα εγώ, ο Άρης».

«Επιβεβαιώνω την ΕΛ.ΑΣ, δεν βασανίστηκε κάποιος Δημήτρης. Βασανίστηκα εγώ, ο Άρης»

Η 18χρονη Έφη αφού τα έβαλε με πάνοπλους αστυνομικούς, όταν το βράδυ της συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη προσπάθησε μόνη της να σώσει έναν φίλο, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση.

Ένας αστυνομικός την απείλησε λέγοντάς της «εσύ θα γ@μηθείς, να το θυμάσαι», άλλος της έπιασε τα οπίσθια και της είπε «πάμε στο στενό να σε γ@μήσω». Ακολούθησαν έξι βράδια στη ΓΑΔΑ που της αρνούνταν να δει γιατρό, ήταν γεμάτη μώλωπες και πονούσε – αλλά μίλησε και κατήγγειλε όσα βίωσε, με την ιστορία της να κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Τώρα, είναι φορτωμένη με κακουργηματικές κατηγορίες. Για κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Γιατί ήταν εκεί, γιατί αντέδρασε. «Άμα γίνεται κάποια συγκέντρωση που έχουν πέσει μολότοφ είναι περίπου ευεπίφοροι κατηγοριών αυτού του τύπου όλοι οι διαδηλωτές. Δεν είναι θέμα δηλαδή να βρεις αυτόν που το έχει κάνει. Είναι λίγο σαν συλλογική ευθύνη» δηλώνει στο TPP, η δικηγόρος της.

Η Έφη ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τα όργανα της Τάξης γιατί αντέδρασε και γιατί μπορούσαν

Η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται ότι η κοπέλα έχει καταθέσει τα ίδια στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει προσώρας κλείσει επειδή η 18χρονη δεν επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά των αστυνομικών. Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να διαταχθεί αυτεπάγγελτα.