Πηγή: Katiousa

Αν πιστέψει κανείς τους εκπροσώπους της ΝΔ, που έχουν βαλθεί κυριολεκτικά να αναστήσουν τον ανύπαρκτο στο δρόμο και την κοινωνία ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια πανίσχυρη και παράλληλα βαθιά ανατρεπτική δύναμη, που με ένα νεύμα της κατεβάζει χιλιάδες στο δρόμο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη χώρα. Από την άλλη, παρακολουθώντας το ΣΥΡΙΖΑ, χάνουμε κυριολεκτικά το μέτρημα για το πόσους υπουργούς, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΡΤ ή θεσμούς κοινής αποδοχής έχει προτείνει στη ΝΔ η Κουμουνδούρου, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών.

Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τις συναινετικές του προτάσεις, καθώς τα στοιχεία του Vouli Watch, δείχνουν ότι κατά το διάστημα 2019-2021, που εν πολλοίς κυβερνά η ΝΔ, το κυβερνητικό κόμμα έχει κοινή στάση στις ψηφοφορίες της βουλής με το ΣΥΡΙΖΑ στο 48,42% των περιπτώσεων. Μια επίδοση πραγματικά αξιοπρόσεκτη, σε μια περίοδο νομοθετικού κρεσέντο, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων περνούν με ρυθμό πολυβόλου νομοσχέδια-οδοστρωτήρες σε μια σειρά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα κι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι περίπου στα μισά νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση στη βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκει κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση, ξεπερνώντας ακόμα και το Βελόπουλο, το κόμμα του οποίου έχει ταύτιση 35,84% με τη ΝΔ από την είσοδό της Ελ. Λύσης στη βουλή ως σήμερα. Το ποσοστό αυτό ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ελαφρώς μικρότερο από εκείνο που είχε δείξει ως αντιπολίτευση η ΝΔ το διάστημα 2015-2019, που ψήφισε το 58,82% των νομοσχεδίων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως επειδή δεν είχε την έγνοια να δείχνει “αριστερή” και μπορούσε πιο ελεύθερα να συντάσσεται με τα άφθονα αντιλαϊκά και φιλοεπιχειρηματικά νομοσχέδια της “πρώτης φοράς αριστερά”.

Αξεπέραστη παραμένει ωστόσο η επίδοση του ΚΙΝΑΛ, που αποδεικνύει επάξια τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ως απόλυτου μπαλαντέρ του διπολισμού, ψηφίζοντας περίπου σε ίσο ποσοστό όμοιο με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ταυτόχρονα, κατά 69,18% και 69,81% αντίστοιχα. Πάντα άξιοι.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η κοινοβουλευτική παρουσία του Μέρα25, που αποδεικνύει ότι πραγματικά είναι ένα κόμμα κόκα-κόλα που πάει με όλα, όπως αποδεικνύει για του λόγου το αληθές και το γράφημα:

Όσο για το ποιος κάνει πραγματικά αντιπολίτευση στη ΝΔ, οι αριθμοί – για μια φορά – λένε την αλήθεια, με το ΚΚΕ να έχει κοινή στάση με την κυβέρνηση σε μόλις 8,17% των ψηφοφοριών. Δεκανίκι του Κούλη και αριστερός ψάλτης της δεξιάς, φως φανερό, τι να λέμε τώρα…