Πηγή: Libre

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από την σύλληψη και την κράτησή τους έκαναν με καταγγελία τους μια δασκάλα και /ένας καθηγητής αγγλικών που συνελήφθησαν την Κυριακή ενώ έπαιζαν ρακέτες στο άλσος Νέας Σμύρνης και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Όπως αναφέρουν οι δύο εκπαιδευτικοί στην καταγγελία τους, οι αστυνομικοί στοχοποίησαν τον καθηγητή λόγο εμφάνισης και προσήγαγαν και τη δασκάλα επειδή διαμαρτυρήθηκε.

Τους φόρεσαν χειροπέδες παρόλο που δεν  αντιστάθηκαν, τους οδήγησαν στη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους κράτησαν για ώρες.

Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που όπως λένε πήγαν να τους «φορτώσουν» και ζήτησαν δικηγόρο παρά την απόπειρα των ενστόλων να τους κάνουν να υπογράψουν την «ομολογία» χωρίς να έχουν νομική εκπροσώπηση.

Αναλυτικά το χρονικό της κράτησης όπως το περιγράφουν οι δύο εκπαιδευτικοί:

-Από τις 15:30 που φτάσαμε στη ΓΑΔΑ μέχρι και τις 21:00 το βράδυ, κανείς δεν μας είπε τι συνέβαινε.

-Μας κρατούσανε με άλλα 9 άτομα, που δεν γνωρίζαμε, για ώρες.

-Μας ζήτησαν να παραδώσουμε τα κινητά μας. Η Νιόβη πρόλαβε να τηλεφωνήσει σε μια φίλη της και να της πει ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, ότι κατά λάθος μας πήρανε επειδή περπατούσαμε στην πλατεία.

-Ώρες μετά, όσο ήμασταν στη ΓΑΔΑ, ένας αστυνομικός μας έκοψε πρόστιμα για παράνομη κυκλοφορία. Μας είπε ότι αν δεν υπογράφαμε την κλήση, τότε θα πήγαινε απευθείας στην εφορία.

-Γύρω στις 18:00 η Νιόβη είχε την πρώτη κρίση πανικού, ζητούσε βοήθεια και προσπαθούσε να πάρει ανάσες.

-Γύρω στις 20:00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι τελικά έχουμε συλληφθεί και ότι έχουν ασκηθεί εις βάρος μας κατηγορίες για αδικήματα που πρώτη φορά ακούγαμε: «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής»!

-Εκείνη τη στιγμή η Νιόβη έπαθε και δεύτερη κρίση πανικού.

-Μας ζήτησαν την απολογία μας και μας είπαν πως δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε μαζί μας δικηγόρο. Αιτηθήκαμε τα κινητά μας και επικοινωνήσαμε με οικογενειακό φίλο για να μας στείλει δικηγόρο.

-Ο δικηγόρος μας, ο Σπυρίδων Αδάμ, έφτασε άμεσα, αλλά για πάνω από μία ώρα δεν τον άφηναν να μπει και να μας δει.

-Αφού αρνηθήκαμε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες, η Νιόβη, σε κατάσταση σοκ, είπε στους αστυνομικούς πως κανονικά δεν θα έπρεπε να μας συλλάβουν, αλλά να μας ζητήσουν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και να φροντίσουν για την ασφαλή μας μεταφορά προς το σπίτι μας.

Οι δύο εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «είναι αδιανόητο να μην απαιτήσουμε την απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Μπορεί να πέσαμε θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά δεν θα ανεχτούμε το διασυρμό μας».

Επεισόδια κατάφωρης κι απρόκλητης βίας

Σημειώνεται επίσης ότι η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης, αναφερόμενη στα γεγονότα της Κυριακής, κάνει λόγο για «επεισόδια κατάφωρης κι απρόκλητης βίας από την Ελληνική Αστυνομία», καταδικάζοντας «την αυθαίρετη βία των αστυνομικών οργάνων» και εκφράζοντας ντροπή και αποτροπιασμό.

«Πολίτες, κυρίως γονείς και μικρά παιδιά, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ξυλοδαρμών, ανθρωποκυνηγητού, χρήσης χημικών και όσων εξοργιστικών καταγράφονται σε φωτογραφίες και σε βίντεο και μάταια προσπαθούν ορισμένα μέσα να διαστρεβλώσουν». «Θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ασφάλεια και όχι τρόμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του οι γονείς.