Πηγή: TPP

Την ώρα που οι συλληφθέντες από το χθεσινό όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής στη Νέα Σμύρνη είναι φορτωμένοι με τον μισό Ποινικό Κώδικα οι αυτόπτες μάρτυρες παρά τις απειλές που δέχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, μιλούν και επιβεβαιώνουν όσα φαίνεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα, στο αφήγημα της ΕΛΑΣ αλλά και σε όσα αναπαράγουν άκριτα πληθώρα μεγάλων μέσων ενημέρωσης Οι αυτόπτες μάρτυρες στην αστυνομική βία περιγράφουν όσα έζησαν και λένε ότι κανένα παιδί δεν πέταξε ούτε μπουκάλι ούτε επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

«Χτυπούσαν ένα παιδί 20 ετών χωρίς λόγο»

Καμία επίθεση εναντίον των αστυνομικών δεν είδε αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν στη Νέα Σμύρνη, καταγγέλλοντας επώνυμα ότι «χτυπούσαν ένα παιδί 20 ετών χωρίς λόγο». Μιλώντας στον ANT1, η κάτοικος της περιοχής η οποία στο σημείο χθες ανέφερε ότι ο νεαρός δεν αντιστάθηκε καθόλου, χαρακτηρίζοντας ως ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι οι αστυνομικοί προκλήθηκαν.

«Φώναζα γιατί χτυπούν το παιδί και μου είπαν ότι δεν είχε ταυτότητα. Έτρεξα να δω τι γίνεται και είδα ένα παιδί 20 ετών να το χτυπούν χωρίς λόγο και αυτό να μην αντιστέκεται καθόλου», ανέφερε. Στη συνέχεια, αφού υποστήριξε ότι δεν είδε «30 άτομα που λένε να κάνουν επίθεση», αλλά και ότι υπήρχε κόσμος που φώναζε να αφήσουν το παιδί, κατέστησε σαφές ότι «δεν πέταξε κανείς μπουκάλι, ούτε επιτέθηκε κανείς». «Αυτά είναι ψέματα που ακούγονται και είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν είδε καμία επίθεση εναντίον αστυνομικών. «Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει μαζί τους;», αναρωτήθηκε.

«Κάνανε έλεγχο σε οικογένεια με παιδάκια, που κάθονταν στο παγκάκι»

«Κάνανε έλεγχο σε οικογένεια με παιδάκια, που κάθονταν στο παγκάκι. Είχε πλησιάσει κόσμος ζητώντας εξηγήσεις γιατί της επέβαλαν πρόστιμο. Ζήτησαν βεβαιώσεις οι αστυνομικοί, τις έδειξε η οικογένεια, είχαν ταυτότητες, αλλά τους επιβλήθηκε πρόστιμο» τόνισε μια ακόμη αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο OPEN.  Αρχισαν να επιτίθενται χωρίς λόγο. Χτυπούσαν τον νεαρό που φώναζε πεσμένος κάτω “πονάω μην με βαράτε”. Βιντεοσκοπούσα κι εγώ και όλοι τα έχουμε όσα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ηρθε αστυνομικός και μου είπε αν δημοσιεύσω το βίντεο θα με συλλάβει… «Ισα ίσα που ο αστυνομικός που μας πλησίασε δεν φορούσε και μάσκα», είπε ακόμα.

«Βγάζουν τα γκλοπ κι αρχίζουν να χτυπάνε» 

«Αυτό που ζήσαμε σήμερα πραγματικά ξεπερνά κάθε φαντασία. Ήμασταν με την οικογένεια μας εγώ, η αδελφή μου, ο σύζυγός μου κι ένας φίλος. Τέσσερα άτομα και τα ανήλικα παιδιά μας λίγο πιο πέρα να παίζουν. Ξαφνικά βλέπουμε από μακριά τρεις μοτοσικλέτες της ομάδας» είπε μια γυναίκα μιλώντας στον φωτορεπόρτερ Γιώργο Κονταρίνη ο οποίος ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την μαρτυρία της.

Κατά την μαρτυρία, οι αστυνομικοί έκαναν νόημα με τα χέρια στην οικογένειά της, με απειλητικό τρόπο, να φύγουν, παρά το γεγονός ότι τηρούσαν τα μέτρα και καθόντουσαν στην πλατεία, καθώς είχαν γυρίσει από περπάτημα με τα παιδιά και ήθελαν να ξαποστάσουν. Όπως καταγγέλλει η ίδια, όταν με τους συγγενείς της ρώτησαν «γιατί παρακαλώ να φύγουμε» τους πλησίασαν πέντε αστυνομικοί, τους οποίους επίσης ρώτησαν γιατί τους ζητούν κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν κάνουν κάτι παράνομο εξηγώντας ότι φορούν μάσκες και έχουν στείλει μήνυμα στον κωδικό μετακίνησης.

«Το λέω και το ξαναλέω. Φοράμε μάσκες και συνωστισμός δεν υπάρχει. Λένε “αν συνεχίσετε θα σας γράψουμε”» σημειώνει η μάρτυρας προσθέτοντας ότι και η αδελφή της ρώτησε για να τους επιβληθεί πρόστιμο. «Ένας από τους αστυνομικούς μας λέει “εάν θέλουμε να σας γράψουμε, θα σας γράψουμε. τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά”. Μετά, αφού δεν υπήρχε συνωστισμός -ήμασταν 4 άτομα-, κατέφυγαν στο περί παράνομης μετακίνησης». «Έρχεται ο επικεφαλής της ομάδας και ζήτησε τις ταυτότητες μας… Βγάζουμε τις ταυτότητες και αρχίζουν με το “έτσι θέλω” να μας γράφουν» καταγγέλλει η ίδια.

Σχετικά με το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ. κατά όσων διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός η ίδια σημειώνει ότι «νέοι, κοπέλες, παιδιά, το πολύ 22 – 23, τους λένε “παιδιά τι κάνετε, αρχίσατε και γράφετε οικογένειες; Υπάρχουν ανήλικα παιδιά”. Και ξαφνικά σφυρίζουν σε κάμποσους άλλους, πλακώνουν όλοι αυτοί της ΔΙΑΣ, και ορμάνε στα παιδιά που λέγαν μα τι κάνετε;»

«Βγάζουν τα γκλοπ και αρχίζουν και τους χτυπάνε» περιγράφει η μάρτυρας, που κατήγγειλε επίσης ότι την ώρα που η αδελφή της βιντεοσκοπούσε με το κινητό της το όλο συμβάν, ένας αστυνομικός απειλητικά της είπε “Δως’ μου το βίντεο τώρα, θα σε πάω για κακούργημα».