Πηγή: The Press Project

Την υπόθεση έχει φέρει στη δημοσιότητα το ΜέΡΑ25, μέσω σειράς κοινοβουλευτικών ερωτήσεων του βουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη. Σημειώνεται επίσης ότι με αφορμή τη μελέτη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης έχουν προαναγγείλει τη διενέργεια μελέτης σε συνεργασία με το αρμόδιο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την πολιτική δίωξη εναντίον του ΠΠΠΣ, την απόπειρα φίμωσης των κατοίκων της Σύρου και την ποινικοποίηση της αγωνίας τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων.

«Ο παραλογισμός της διεκδίκησης του εξωφρενικού ποσού του €1.000.000, που ισοδυναμεί με επιδίωξη οικονομικής εξόντωσης ενός νεοσύστατου Περιβαλλοντικού Συλλόγου και των πολιτών που συμμετέχουν σ’ αυτό, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσό της αποζημίωσης ισούται σχεδόν με 10ετή κύκλο εργασιών των ως άνω εταιριών (κύκλος εργασιών 2019: “ONEX Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου” €100.785,43 | “ΟΝΕΧ Νeorion Shipyards” €39.929,70 – πηγή ΓΕΜΗ).

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Σύρου, καταγγέλοντας τις εκφοβιστικές και εκβιαστικές ενέργειες που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και να συγκαλύψουν πιθανές ευθύνες της εταιρίας για επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, καθώς και καταστρατήγησης της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας» τονίζει.

To Παρατηρητήριο, σε σχετική του ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την αγωγή που δέχτηκε, σημειώνει ότι «είναι απορίας άξιο γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές αλλά στρέφονται μόνο εναντίων των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου. Τη διερεύνηση, για της οποίας την αναγκαιότητα έχουν αποφανθεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και οι κ.κ. Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος. Όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια όπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματα μας»

«Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε στο δικαστήριο και τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους Βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις σχετικές με το αίτημα μας, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποιος και αν δυσφημείται» προσθέτει και συνεχίζει:

Αυτός που δυσφημείται στο νησί της Σύρου αυτή την στιγμή, είναι οι ίδιες οι αρχές του τόπου και η δημοκρατία. Η συνέχεια των απειλών τύπου ΣΚΑΣΤΕ στις οποίες ο κ. Δήμαρχος όπως και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που ήταν παρόντες όταν εκστομίστηκε και κανείς δεν αντέδρασε τότε που έπρεπε, είναι η αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Αγωγή η οποία ουσιαστικά στρέφεται κατά των 284 πολιτών, μελών του ΠΠΠΣ, που αγωνιούν και παραμένουν ενεργοί ακόμα και εν μέσω lockdown για την υπόθεση που έχει βαλτώσει εξαιτίας της ουσιαστικής αδράνειας των αρμόδιων φορέων. Η δράση των φορέων αυτών εξαντλείται στις αναφορές τους ότι το δείγμα της Aegean Rebreath δεν είναι αρκετό για να βγουν συμπεράσματα και πιθανόν να μην τηρήθηκαν οι προδιαγραφές δειγματοληψίας χωρίς όμως έως σήμερα να έχουν εξετάσει ούτε ένα επιπλέον δείγμα.

Καλούμε όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και τον κάθε πολίτη αυτού του νησιού να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα μας που έχει φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων για τη διερεύνηση από ενδεδειγμένο επιστημονικό φορέα ενδεχόμενης τοξικής ρύπανσης στον λιμένα του νησιού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την απορρύπανση, εφόσον αποδειχθεί, αλλά κυρίως για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υφίστανται σήμερα ενεργές πηγές ρύπανσης που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Είναι λυπηρό που η αγωνία μας και η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων ποινικοποιείται. Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των κατοίκων του νησιού είναι όμως αδιαπραγμάτευτες αξίες και θα αγωνιστούμε για να τις προασπίσουμε ακόμη κι αν οι θεσμικά υπεύθυνοι το ξεχνούν.

Θα είμαστε εδώ για να τους το θυμίζουμε