?????????????????????????????????????????????????????????

Πηγή: Ημεροδρόμος

Πρόστιμο ύψους μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ γλίτωσε ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από το κλείσιμο του δρόμου που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκης και υλοποιήθηκε με το εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το κλείσιμο της Εθνικής Οδού έγινε για «προληπτικούς λόγους»!!! Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι οι κυβερνώντες με την απόφαση τους χάρισαν στους εργολάβους 1 εκατομμύριο ευρώ, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία έπρεπε οι εργολάβοι να έχουν ανοίξει το δρόμο με δικά τους μέσα σε μια ώρα από την διακοπή που θα γινόταν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει στον νόμο 4663/20 που ψηφίστηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο και προβλέπει πρόστιμο υπό προϋποθέσεις και εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για πάνω από μία ώρα.

Ειδικότερα βάσει του άρθρου 65 του νόμου 4363/20 ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό ακόμα και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι εργολάβοι δηλαδή που θησαυρίζουν από τα διόδια της Εθνικής Οδού έπρεπε να διαθέτουν εκείνο το μηχανισμό, τα μηχανήματα και τους εργαζόμενους ώστε να καθαρίσουν το δρόμο και να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση οδηγών και οχημάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «(…)ή παραλήψεις φορέων λειτουργίας ή/και συντήρησης τμημάτων του βασικού εθνικού δικτύου ή δημόσιων νομικών προσώπων που δεν ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, ή ευθύνες χρηστών της υποδομής, που συνετέλεσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διακοπή της κυκλοφορίας, επιβάλλεται σε αυτούς με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου διοικητικό πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού (…)».

Το πρόστιμο όμως δεν θα καταβληθεί αφού η προληπτική απόφαση για το κλείσιμο του δρόμου ήταν της κυβέρνησης και του κράτους και έτσι οι ιδιώτες δεν είχαν την υποχρέωση να καθαρίσουν και να ανοίξουν τον εθνικό δρόμο!!!