Πηγή: Alterthess

Όσα γράφαμε χθές δυστυχώς επιβεβαιώνονται, και δεκάδες διανομείς παρά την τραγική κατάσταση στους δρόμους, αναγκάζονται να εργαστούν. Το alterthess βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εργαζομένους μεγάλων εταιρειών διανομής φαγητού οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τα εξής:

-Έχουν ήδη συμβεί μικροατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς προς το παρόν, να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός. Κάτι που δεν ξέρουμε αν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει όσο πέφτει η νύχτα με την χιονόπτωση να πυκνώνει και να πιάνει πάγος σε όλο και περισσότερους δρόμους.

-Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι που ενημέρωσαν πως είναι αδύνατο να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, πιέζονται έτσι ώστε να ζητήσουν άδεια και στην ουσία να χρεωθούν αυτοί το κύμα κακοκαιρίας. Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά τα όσα σαφώς αναφέρει η εργατική νομοθεσία για το ότι δεν μπορει να θεωρηθεί υπαιτιότητα του εργαζομένου η μή προσέλευση στην εργασία σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

-Τέλος, υπεύθυνοι στις εταιρείες συνεχίζουν να αδιαφορούν απέναντι στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων που ζητούν να διακοπεί το τμήμα delivery. Αρκούνται στη δέσμευση ότι για σήμερα οι εργαζόμενοι θα έχουν κάποιο bonus,  ενώ οι απαντήσεις τους στους εργαζομένους που διαμαρτύρονται για την επικινδυνότητα της εργασίας σε τέτοιες συνθήκες οι απαντήσεις είναι ανάλογες με αυτή:

«Ελέγχονται συνεχώς τα καιρικά φαινόμενα και ο δρόμος για πάγο οπότε δε χρειάζεται να το αναφέρετε συνέχεια. Σας το έχουν πεί τόσες φορές αλλά δε θέλετε να το κατανοήσετε πως η ασφάλειά σας είναι το σημαντικότερο για εμάς και οι κανόνες ασφαλείας είναι κάτι που δε διαπραγματευόμαστε.»

Ως καταναλωτές, σταματάμε να παραγγέλνουμε και μαγειρεύουμε κάτι μόνοι μας, έτσι ώστε να μη ρισκάρει κανένας τη ζωή του.

Ως άνθρωποι και ως εργαζόμενοι, στεκόμαστε στο πλευρό των διανομέων και ζητάμε από τις εταιρείες να σταματήσουν να βάζουν το κέρδος ως προτεραιότητα, ακόμα και για λίγες ημέρες, αλλά και να σταματήσουν να κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή με λίγα cents περισσότερα που δίνονται ως bonus.

Θέλουμε τους ανθρώπους μας σπίτι, ζωντανούς και αρτιμελείς.

Posted by Επιτροπή Αγώνα Διανομέων on Friday, 12 February 2021