Οι συνεργατικές εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες εγκαινιάζουν μια νέα θεατρική σειρά με έργα των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε. Πρόκειται για νέες μεταφράσεις του Αχιλλέα Καλαμάρα. Η επιμέλεια της σειράς είναι στα χέρια του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου ενώ την αισθητική της υπογράφει η Μάρω Κατσίκα.
Πρώτο έργο της σειράς, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, είναι το «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 στην Ιταλία με αφορμή και αιτία την κρατική δολοφονία του αναρχικού εργάτη σιδηροδρόμων Τζουζέπε Πινέλι. Το έργο εμπλουτίστηκε ξανά και ξανά, με την συμβολή και επιμέλεια της Φράνκα Ράμε, ώστε να θεωρείται, πλέον, μια διαχρονική σάτιρα της φονικής και εγκληματικής εξουσίας.

Όπως έλεγε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, «στους σκοτεινούς καιρούς τραγουδάμε τους σκοτεινούς καιρούς, ύστερα θα έρθει και για εμάς ο καιρός των τριαντάφυλλων». Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, όμως, θα δούμε την έπαρση και τη σκληρότητα της εξουσίας να επιστρέφουν. Μια εξουσία υπό διαφορετικό μανδύα, μασκοφορεμένα πρόσωπα με τους ίδιους ανθρώπους να βρίσκονται από κάτω. Και θα δούμε και συντρόφους μας που πέρασαν στις γραμμές τους για πολλά ή λίγα χρήματα. Το σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε τη δύναμη να επιστρέψουμε στην αφετηρία, με τον ίδιο θυμό και την ίδια αποφασιστικότητα για να δείξουμε εκ νέου στο κοινό τα γυμνά και φρικτά οπίσθια της υποκρισίας.

από τον πρόλογο των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε

Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσουν ακόμη τα εξής:
Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!

Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά

Όλο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία

Δέσε με! Θα τα σπάσω όλα!

Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Τζιάνο, κοντά στο Παβέζε της Ιταλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με το θέατρο, αρχικά ως σκηνογράφος, ύστερα ως ηθοποιός και φυσικά ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ερμήνευσε αρκετά από τα έργα του.
Μαζί με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε στράφηκαν ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τον ρατσισμό, τη διαφθορά, την κρατική και παρακρατική βία, τη θρησκεία και τον πόλεμο. Μαζί ανέπτυξαν πολυδιάστατη αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική δράση με όπλο την τέχνη τους. Τα έργα τους συχνά βασίζονταν στον αυτοσχεδιασμό, στο ύφος της commedia dell’ arte και στους μίμους και τροβαδούρους του Μεσαίωνα. Μεταφράστηκαν και παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές σε περισσότερες από 30 χώρες.
Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2016 στην Ιταλία.
Μετάφραση – Σημειώσεις: Αχιλλέας Καλαμάρας
Επιμέλεια σειράς: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μάρω Κατσίκα
Σελιδοποίηση: Χρήστος Μανούκας

Τιμή με ΦΠΑ 10,00 ευρώ

Κεντρική διάθεση στην Αθήνα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ
ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Συνεργατικές εκδόσεις
2310 273207 [email protected]
Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη
www.bibliopoleio.org