Πηγή: Katiousa

Από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, οι ουρές στα συσσίτια πολλών περιοχών, αρχικά στις ΗΠΑ και μετέπειτα στην Ευρώπη, έγιναν ένα καθημερινό θέαμα που υπενθύμιζε διαρκώς ότι “δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτό”. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στην Ελβετία έκαναν το γύρο του κόσμου ουρές ανθρώπων που περίμεναν για μερικά τρόφιμα για ώρες. Από το Παρίσι έρχονται νέες σοκαριστικές εικόνες, όχι απλά από ανθρώπους που με δυσκολία επιβίωναν και πριν την πανδημία, όπως φτωχοί εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες και ηλικιωμένοι, αλλά από φοιτητές, που στέκονται κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαΐ μέσα στο κρύο. “Το ψυγείο μου είναι άδειο από τη Δευτέρα, κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικά δύσκολο”, λέει η φοιτήτρια Λεά όταν ερωτάται για το αν είναι σημαντικό το συσσίτιο για εκείνη. Παρότι η ίδια εργάζεται, πλέον πηγαίνει λόγω covid στη δουλειά της μόνο 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

“Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε τέτοιου είδους ενώσεις για τροφή”, λέει η επίσης φοιτήτρια Αμέλ, που έχασε τη δουλειά της και ζει σε 18 τ.μ μακριά από τους γονείς της. “Είναι λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και χρόνου”, λέει η κοπέλα, προσθέτοντας ότι με την τηλεκπαίδευση το μάθημα ξεκινά από το πρωί και λήγει στις 6 ή 8 το βράδυ λόγω των καθυστερήσεων στη σύνδεση και άλλων προβλημάτων.

Η κατάσταση των Γάλλων φοιτητών είναι τραγική εδώ και μεγάλο διάστημα, και πρόσφατα βγήκαν στο δρόμο ζητώντας επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας, αλλά και ουσιαστική οικονομική στήριξη, καθώς λόγω της πανδημίας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν βρεθεί με μειωμένο ή και καθόλου εισόδημα, ιδιαίτερα οι φοιτητές που βασίζονταν σε περιστασιακές εργασίες για να επιβιώσουν. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα σημειώνεται κατακόρυφη άνοδος των αυτοκτονιών στους φοιτητές, που πιέζονται όχι μόνο από υλικά, αλλά και ψυχολογικό προβλήματα, λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης και αποκοπής από το κοινωνικό και ακαδημαϊκό.

Εκτός από τρόφιμα, οι δικαιούχοι του συσσιτίου λαμβάνουν κιτ υγιεινής με σαμπουάν και οδοντόκρεμα, ακόμα και σερβιέτες οι κοπέλες, δείχνοντας ακόμα πιο εμφατικά την απελπιστική θέση πολλών φοιτητών σήμερα. Όπως επισημαίνει και ο Ζιλιάν Μεμόν, υπεύθυνος του συσσιτίου, από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο συσσίτιο έχει υπερδιπλασιαστεί, από 200 σε 400-450. “Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο στη Γαλλία;”, αναρωτιέται ο υπεύθυνος, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια “γενιά που θυσιάζεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση”.

Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι βρέθηκαν χθες ξανά στο δρόμο ενάντια στον απαράδεκτο νόμο για την καθολική ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας για άλλη μια φορά τόνους χημικών και αστυνομικής βίας.