Πηγή: Κοσμοδρόμιο

Κάθε “ηγέτης” έχει παρελθόν και ο Ενρίκε Τάριο, αρχηγός των ακροδεξιών “Υπερήφανων Αγοριών” (Proud Boys), που στήριζαν και στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε πληροφοριοδότης των ομοσπονδιακών και τοπικών αστυνομικών αρχών για χρόνια σύμφωνα με μία πρώην εισαγγελέα αλλά κι ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) και ήρθε τώρα στο φως της δημοσιότητας. Η συνεργασία του Ενρίκε Τάριο με το FBI φέρεται να ξεκίνησε μετά από σύλληψή του το 2012.

Σε ακρόαση στο Μαϊάμι, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ένας πράκτορας του FBI και ο συνήγορος του αρχηγού των Proud Boys μίλησαν με λεπτομέρειες για τις μυστικές υπηρεσίες του Ενρίκε Τάριο και για το πώς συνέδραμε στη σύλληψη δεκάδων υπόπτων σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, παράνομων παιγνίων και διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.  Ωστόσο, ο επικεφαλής των Proud Boys σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς αρνήθηκε τα πάντα.

“Δεν γνωρίζω τίποτα για όλα αυτά”, είπε και πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το δικαστικό έγγραφο, “δεν θυμάμαι τίποτα”.

Άλλοι πάλι έχουν καλύτερη μνήμη από τον Τάριο και θυμούνται. Σε δήλωσή της στο Ρόιτερς η πρώην εισαγγελέας σε υπόθεση του αρχηγού των Proud Boys, Βανέσα Σινγχ Γιχάνες είπε: “Επιβεβαιώνω ότι συνεργάστηκε με τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για τη δίωξη άλλων εμπλεκομένων σε παράνομες εγκληματικές ενέργειες που αφορούσαν από τη λειτουργία και διαχείριση εργαστηρίων καλλιέργειας μαριχουάνας στο Μαϊάμι μέχρι απάτες με φαρμακευτικά σκευάσματα”. Ο δικηγόρος του είχε δηλώσει επίσης στη δίκη του 2014 πως ο Τάριο εργάστηκε μυστικά σε αναρίθμητες υποθέσεις, μεταξύ άλλων την πώληση αναβολικών στεροειδών αλλά και μια εμπορίας ανθρώπων.

Ο 39χρονος Ενρίκε Τάριο εκτός από ηγετική μορφή της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys θεωρείται βασικός ενορχηστρωτής πολλών συγκρούσεών τους με όσους θεωρούν μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, antifa, στις ΗΠΑ.

Μέλη των Proud Boys θεωρείται δεδομένο ότι ενεπλάκησαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Εξάλλου μέρες πριν είχαν απευθύνει κάλεσμα για μαζική παρουσία έξω από το Καπιτώλιο. “Τα Proud Boys θα επιστρέψουν σε αριθμούς ρεκόρ στους δρόμους στις 6 Ιανουαρίου” είχε προαναγγείλει ο Ενρίκε Τάριο μέσω της εφαρμογής Parler των μέσων κοινωνικών δικτύωσης. Ο ίδιος ο Τάριο συνελήφθη από την αστυνομία της Ουάσινγκτον δύο ημέρες πριν από τη μαζική συγκέντρωση στη διοικητική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Συνελήφθη με την υποψία ότι ευθύνεται για το κάψιμο πανό του κινήματος “Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε” (BLM). Τουλάχιστον πέντε μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά ο Τάριο σίγουρα δεν ήταν “παρών”.

Τα αρχεία που έφερε στο φως το πρακτορείο Ρόιτερς προκαλούν έκπληξη επειδή αποδεικνύουν πως ένας ηγέτης ακροδεξιάς ομάδας υπό ενδελεχή έρευνα αυτή τη στιγμή από τις αρχές υπήρξε στο παρελθόν ουσιαστικά ενεργός συνεργάτης τους.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, πως συνεργάστηκε έκτοτε ξανά με τις αρχές. Σε συνεντεύξεις στο Ρόιτερς, είχε πει όμως πως πριν από τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ενημέρωνε την αστυνομία για τα σχέδια των Proud Boys, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον ισχύει. Είπε πως σταμάτησε να το κάνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου επειδή η αστυνομία πήρε αυστηρότερα μέτρα εναντίον της ομάδας.