Απόστολος Λυκεσάς

Πηγή: ΕΦΥΣΝ 25/1/2020

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την παύση τριών δημοσιογράφων της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης από τη θέση του αρχισυντάκτη. Πιθανόν να μην έχει και προηγούμενο το γεγονός ότι συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας είκοσι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είναι απίθανο να συνομολογούσαν ομοφώνως για άλλα θέματα.

Με την κοινή τους ανακοίνωση, η οποία κατόπιν έντονης απαίτησης διαβάστηκε στην αρχή της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για παύση από τα καθήκοντά τους των τριών αρχισυντακτών που έγινε «για αδιευκρίνιστους λόγους». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι τρεις καταξιωμένοι και μαχητικοί δημοσιογράφοι είναι: η Βιβή Ανδρίτσου, η Ειρήνη Τσαρούχα και ο Νίκος Φωτόπουλος. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διοίκηση του κ. Ζέρβα προέβη σε αυτή την απόφαση χωρίς να προηγηθεί καμία κρίση ή έστω κάποια γραπτή προειδοποίηση για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκκρεμεί και δικαστική απόφαση της μιας εκ των τριών».

Οι είκοσι σύμβουλοι σημειώνουν ότι «η απόφαση αυτή της διοίκησης εγείρει ερωτήματα για αυταρχικές συμπεριφορές. Εμφανίζεται ως δίωξη. Αυτό βλάπτει το προφίλ και το κύρος της ΤV100».

Καλούν τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα «να ανακαλέσει αυτή την απόφαση και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διατηρήσουν τη θέση τους οι τρεις δημοσιογράφοι, αφού και το πρόγραμμα της TV100 έχει διευρυνθεί. Αυτό θα έσβηνε και τις υπόνοιες της εσωτερικής διαμάχης και των εκδικητικών διώξεων». Επιπλέον δε όλων αυτών έχει σημασία και το κάλεσμά τους προς «τις ενώσεις συντακτών να παρέμβουν υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους».

Το κείμενο υπέγραψαν οι: Μ. Αγαθαγγελίδου, Ν. Αηδονά, Μ. Αρβανιτίδου, Χ. Αρχοντή, Σ. Βούγιας, Β. Γάκης, Σ. Ζαριανόπουλος, Σ. Καλαϊτζίδης, Ρ. Καλφακάκου, Α. Κουράκης, Γ. Κουριαννίδης, Μ. Κωνσταντινίδης, Ι. Νασιούλας, Κ. Νοτοπούλου, Γ. Ορφανός, Μ. Πασχαλίδου, Γ. Ρακκάς, Σ. Τζακόπουλος, Μ. Τρεμόπουλος, Ε. Χρυσίδου.

Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η διοίκηση δεν είχε τοποθετηθεί.