Πηγή: TPP

Μια κατάσταση «ομερτά», εξουσιοκρατίας και απειλών φαίνεται να καλλιεργούταν επί χρόνια εντός της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τα τεκταινόμενα εντός της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτουν οι Ολυμπιονίκες Σοφία Μπεκατώρου και Νίκος Κακλαμανάκης. Σεξουαλική κακοποίηση, κατάχρηση εξουσίας, διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι λίγα απ’ όσα έχουν περιγράψει μέχρι στιγμής στην εισαγγελία οι δύο αθλητές.

Καθεστώς τρομοκρατίας

Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης αθλητής Νίκος Κακλαμανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής έκανε λόγο για ένα καθεστώς τρομοκρατίας, που παρέπεμπε σε «Βόρεια Κορέα» εντός της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Παράλληλα μίλησε για δεκαετίες κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο άνθρωπος στον στενό κύκλο της Ομοσπονδίας που είχε απειλήσει τη ζωή του το ‘99, όταν ο αθλητής ήταν αρκετά κοντά στο να αποκαλύψει τί συνέβαινε, θα αποκαλυφθεί σύντομα. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απειληθεί η ζωή μου έχει και πρόσφατα για θέματα που αφορούν την Ομοσπονδία, άλλου χαρακτήρα όχι οικονομικής φύσεως, και έγινε συγκεκριμένα το 4/8/2018».

Ο Ολυμπιονίκης δήλωσε ότι ο λόγος που είχε καταθέσει στη Βουλή πέραν των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η διαχρονική ψυχική και συναισθηματική κακοποίηση, με τελεσίγραφα, καταστρατήγηση νομίμων δικαιωμάτων και με υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας, το οποίο περιλάμβανε πειθαρχικά, στέρηση νομίμων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των αθλητών, όπως η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια και καθεστώς τρομοκρατίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα παιδί αυτό το οδηγεί σε αφανισμό, πρόκειται για καθεστώς τρομοκρατίας, σκίζει το όνειρό του το πετάει στα σκουπίδια. Η υπεύθυνη δήλωση ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα» κατήγγειλε ο Ν. Κακλαμανάκης.

Παραιτούνταν από το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια

Το έγγραφο για το οποίο μίλησε ο αθλητής, περιέχεται σε δημοσίευμα του dikastiko.gr και έπειτα από την υπογραφή του, η οποία σημειώνεται ότι ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας αθλητής στην Ομοσπονδία και στην Εθνική Ομάδα, ο υπογράφων παραιτούνταν ακόμα και από το δικαίωμα προσφυγής στη πολιτικά δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα των δεσμεύσεων σχετικά με την παραβίαση των κανονισμών για το ντόπινγκ, παράβαση για την οποία προβλέπεται ότι ο αθλητής θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρειάστηκαν για την προετοιμασία του, αναφέρεται κατά γράμμα ότι «δεσμεύομαι να μην κάνω ρατσιστικές ή άλλου τύπου μειωτικές και δυσφημιστικές δηλώσεις ή αναρτήσεις στα Μ.Μ.Ε. και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για συναθλητές, προπονητές, διοικητικούς παράγοντες , φιλάθλους και γενικότερα που δεν θα συνάδουν ως προς το περιεχόμενό τους με το αθλητικό πνεύμα».

Σε περίπτωση τέλος που εκάστοτε αθλητής υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα εξ όσων ορίζει το έγγραφο, δεσμεύεται ότι υπάγεται «αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των αθλητικών δικαιοδοτικών και πειθαρχικών οργάνων παραιτούμενος από τούδε και διά του παρόντος από κάθε δικαίωμα προσφυγής μου ενώπιον των πολιτικών Δικαστηρίων».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό και άλλα έγγραφα έχουν κατατεθεί στον Εισαγγελέα στο πλαίσιο προκλαταρτκρικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρωταθλητή Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας στην Ομοσπονδία.

Οι καταθέσεις για βιασμό

Πέρα όμως από την κακοδιαχείριση και τα υπόλοιπα κακώς κείμενα της ΕΙΟ, οι καταγγελίες για βιασμούς αθλητριών, αποτελούν το επιστέγασμα του σαθρού οικοδομηματος της Ομοσπονδίας. Με την καταγγελία της η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το έναυσμα και το απαραίτητο σθένος και σε άλλες αθλήτριες να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά, με την τελευταία να αποτελεί ένα θύμα που τότε ήταν 11 ετών.

Μετά την καταγγελία της για το έγκλημα που ενδέχεται να μη έχει παραγραφεί, η αθλήτρια θα κληθεί και αυτή να καταθέσει στον Εισαγγελέα. Παράλληλα όσο οι καταθέσεις εξακολουθούν να ξετυλίγουν το κουβάρι των όσων συνέβησαν «εντός των τειχών» της ΕΙΟ, στον Εισαγγελέα αναμένεται να κληθούν και άλλοι μάρτυρες.