Πηγή: The Press Project

(φωτογραφίες: Alexandros Gasteratos/TPP)

Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές αντιδρούν έντονα απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο «αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας», ενώ φέρνει και το όριο φοίτησης. Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Kατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν την κινητοποίηση, με ρίψη χημικών.

«Σε συνέχεια των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ομάδα πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων. Η επίθεση θα είναι πολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό στρώμα τη δυνατότητα περαιτέρω πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα ονομάζεται «ΟΠΠΙ» και για την στελέχωσή της προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, «που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους». Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και «θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ». Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Για να δικαιολογήσει το νέο κατασταλτικό μέτρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε σε «απειλές ασφάλειας και προστασίας διεθνώς» που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

Παράλληλα, πέραν της σύστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα περιέχει ακόμη μία, επίσης κατασταλτική πρόβλεψη, εκείνη της συγκρότησης πειθαρχικού συμβουλίου για τους φοιτητές. Τα «αδικήματα που θα καλείται να εξετάζει αφορούν από τις αντιγραφές, έως και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ οι ποινές θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη έως και διαγραφές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη: