Πηγή: TPP

«Με αυτό το μέτρο, καθιστούμε την κυβέρνηση της Κούβας ξανά υπόλογη και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το καθεστώς Κάστρο πρέπει να τερματίσει τη στήριξη που παρέχει στη διεθνή τρομοκρατία και την υπονόμευση της αμερικάνικης δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Για την απόφαση αυτή, που φέρνει νέες κυρώσεις κατά της Κούβας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επικαλέστηκε ως δικαιολογία ότι η Κούβα συνεχίζει να παρέχει ασφαλές λιμάνι για φυγάδες από τις ΗΠΑ, καθώς και την υποστήριξη που έχει εκφράσει στο πρόσωπο του Νικολάς Μαδούρο. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς κινήσεων της τελευταίας στιγμής που κάνει η κυβέρνηση Τραμπ προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως και με το Ιράν, ο Τραμπ προσπάθησε να αντιστρέψει πολλές από τις αποφάσεις του Ομπάμα που αφορούν την Κούβα. Ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στην Αβάνα και ανέστειλε πολλές από τις κυρώσεις που η κυβέρνηση Ομπάμα είχε χαλαρώσει ή άρει μετά την αποκατάσταση των πλήρων διπλωματικών σχέσεων το 2015.

Εκτός από την επίθεση στην Κούβα για την υποστήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση Τραμπ υπαινίχθηκε επίσης ότι η Κούβα μπορεί να βρισκόταν πίσω από ή να επέτρεψε φερόμενες επιθέσεις που άφησαν δεκάδες Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα με τραύματα στο κεφάλι, από τα τέλη του 2016.