Πηγή: Luben

Εξαιρετικά μετριοπαθείς φαίνεται ότι είναι οι παρεμβάσεις που σκέφτεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας στο εσωτερικό των ΑΕΙ, με βάση σημερινό άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα. Το υπουργείο της κ. Κεραμέως θέλει να στήσει από την αρχή το πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ με νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει και διαγραφές φοιτητών που θα δικάζονται από το πειθαρχικό συμβούλιο που θα φτιαχτεί σε όλα τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πειθαρχικό δίκαιο που σκέφτεται το υπουργείο θα προβλέπει διαγραφές φοιτητών μέχρι και για το θανάσιμο αμάρτημα της αντιγραφής. Φυσικά, το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως θα είναι πιο πλατύ, μιας και θα προβλέπει τόσο αρκετά αδικήματα, όπως λογοκλοπή, καταστροφή περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδιση της λειτουργίας του και άλλα, αλλά και κάμποσες ποινές. Αυτές θα ξεκινάνε από επίπληξη και στέρηση εξεταστικής (η οποία μπορεί να συνοψιστεί σε Σ.ΕΞ., όπως η στέρηση εξόδου στον στρατό), μέχρι την διαγραφή από το πανεπιστήμιο και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θα τα κάνει όλα αυτά θα μοιάζει των αντίστοιχο που υπάρχει για τους καθηγητές των ΑΕΙ. Η σύνθεσή του θα είναι ο ένας αντιπρύτανης του εκάστοτε ιδρύματος, ο κοσμήτορας της κάθε σχολής, ο πρόεδρος τμήματος του φοιτητή και ο ίδιος ο τεντιμπόης.

Ο νέος νόμος θα πάει πακέτο με την νέα αστυνομική μονάδα που από δω και πέρα θα πίνει φρέντο στα πανεπιστήμια. Αυτή είναι η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), η οποία θα παρκάρει όπου ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Παιδείας θεωρούν ότι υπάρχουν τεντιμπόηδες. Θα υπάγεται βέβαια στο υπουργείο ΠροΠο και θα μισθοδοτείται από αυτό.

Να πούμε εδώ ότι δε θα είναι απαραίτητο να συμφωνούν οι διοικήσεις των ΑΕΙ με την όποια επέμβαση. Τουναντίον, θα είναι υποχρεωμένες να βοηθούν την ΟΠΠΙ όπου (no pun intended) χρειάζεται. Η νέα μονάδα θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις περί συμφωνίας των ΑΕΙ μάλλον δεν είναι  τυχαίες, καθώς ένα πανεπιστήμιο έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το νέο πρότζεκτ: Το Πάντειο.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Συγκλήτου του Παντείου:

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου συζήτησε τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των πανεπιστημίων και δηλώνει τη διαφωνία της όσον αφορά τη σύσταση «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» ως αστυνομικής υπηρεσίας που θα εδρεύει και θα επεμβαίνει μέσα στα ΑΕΙ, υπό τις εντολές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης. Οι διακινδυνεύσεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελούν μέριμνα τόσο των πανεπιστημιακών αρχών, όσο και της πολιτείας, και αφορούν σωρεία θεμάτων που σχετίζονται με τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Η μέριμνα αυτή οφείλει να είναι μακροχρόνια, σχεδιασμένη αναλυτικά σε συνάρτηση με τα προβλήματα και τα κτίρια κάθε πανεπιστημίου και υπό την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών αρχών.

Το πρότζεκτ ΟΠΠΙ γενικώς έχει την τάση να μαζεύει αντιδράσεις. Από πριν τα Χριστούγεννα είχαν κυκλοφορήσει αρκετά κείμενα υπογραφών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα οποία είχαν μαζέψει υπογραφές από αρκετές χιλιάδες φοιτητές και αρκετές εκατοντάδες μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες και πανεπιστημιακούς (1, 2, 3  4).

Όπως αναφέρει το κείμενο με τίτλο ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:

«Στην ίδια ρότα, μάλλον θα μπέρδεψε και την εκπαίδευση με τη καταστολή. Σε μια πρωτοφανή κίνηση εξήγγειλε τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά, κάρτες εισόδου και κάμερες.. Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας…

Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου. Θέλουν να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κάνουν πάρτι οι εταιρείες και η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων σε αυτό. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς.»

Αν θέλετε πάντως τη γνώμη μας, η ποινικοποίηση της αντιγραφής σημαίνει ότι η κ. Κεραμέως θέλει να αφανίσει όλη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αυτό εμείς το σεβόμαστε, kinda.

(πηγή)