Πηγή: The Press Project

Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογής στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Είχαν προηγηθεί πύρινες ομιλίες του απερχόμενου προέδρου, που δήλωσε στη συγκέντρωση των οπαδών του ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα». Ο Τραμπ, αφού δυναμίτισε το κλίμα, όπως έκανε άλλωστε από τον Νοέμβριο, όταν έχασε τις εκλογές,παρενέβη με βίντεο που ανέβασε στο Twitter ζητώντας την αποχώρηση των οπαδών του. «Πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη», είπε στο μήνυμα διάρκειας ενός λεπτού, ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ακολούθως Twitter και Facebook ανακοίνωσαν πως κλειδώνουν τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ για 12 και 24 ώρες αντίστοιχα λόγω παραβιάσεων των κανονισμών.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ υποσχέθηκε πως «θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου», μολονότι επανέλαβε τις διαφωνίες του με το αποτέλεσμα των εκλογών και αρνήθηκε να καταδικάσει τα σοκαριστικά και πρωτοφανή έκτροπα.

Για να αποτραπούν νέα έκτροπα η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, μέχρι δηλαδή την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρίνισε ότι οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου.Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ο Κόντι ανέφερε επιπλέον ότι αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε γυναίκα η οποία υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του θύματος, αναφέροντας ότι εκκρεμεί η ενημέρωση των οικείων της.

Διευκρίνισε ότι οι άλλοι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Πώς μπορεί να απομακρυνθεί νωρίτερα ο Τραμπ

Οι χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν αφού ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ, που έχει αρνηθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, απευθύνθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος από τη θέση του: η επίκληση της 25ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος και η παραπομπή του ακολουθούμενη από μια καταδίκη στη Γερουσία. Και στα δύο αυτά σενάρια, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας έως την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Ομπάμα: Η ιστορία θα θυμάται σωστά τη σημερινή βία

Με μία πύρινη ανακοίνωση κατά του Τραμπ χαιρέτησε ο Ομπάμα τις εξελίξεις, έπειτα από την εκκένωση του Καπιτωλίου, σημειώνοντας πως η ιστορία θα καταγράψει «σωστά» τη σημερινή ημέρα, όπως και έναν πρόεδρο γεμάτο ψέματα, «σε μία στιγμή μεγάλης ντροπής για το έθνος μας».

«Για δύο μήνες τώρα, ένα πολιτικό κόμμα και ένα συμπολιτευόμενο μιντιακό οικοσύστημα εμφανίζεται συχνά απρόθυμη να πει στους ακολούθους της την αλήθεια – ότι αυτή δεν ήταν μία οριακή εκλογή και πως ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Το φανταστικό τους αφήγημα έχει προχωρήσει πολύ μακριά από την πραγματικότητα, και χτίζει επάνω σε χρόνια σπορά δυσαρέσκειας. Τώρα βλέπουμε τις συνέπειες, χτυπημένοι από ένα βίαιο κρεσέντο» δηλώνει μεταξύ άλλων, ενώ καλεί τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων να πράξουν το καθήκον τους και να «επιλέξουν Αμερική».

Πενς: Η βία ποτέ δεν κερδίζει. Η ελευθερία κερδίζει

«Η βία ποτέ δεν κερδίζει. Η ελευθερία κερδίζει. Είναι ακόμα ο οίκος των ανθρώπων εδώ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της επανέναρξης της συνεδρίασης στο Κογκρέσο, μετά από την εισβολή οπαδών του Τραμπ και την εκκένωση του Καπιτωλίου.

«Ακόμα και με βία και βανδαλισμούς, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μαζεύονται ξανά την ίδια ημερά, για να στηρίξουν και το Σύνταγμα. Ο θεός να ευλογεί όσους φυλάνε το μέρος, και την Αμερική. Ας γυρίσουμε στη δουλειά» δήλωσε στο μήνυμά του, με τους γερουσιαστές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Μπιλ Κλίντον: Οι εκλογές ήταν ελεύθερες, το μέτρημα ήταν δίκαιο, το αποτέλεσμα είναι οριστικό

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο Καπιτώλιο, στο Σύνταγμά μας και τη χώρα μας. Η επίθεση τροφοδοτήθηκε επί περισσότερα από τέσσερα χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής που διέδιδε σκόπιμη παραπληροφόρηση, σπέρνοντας δυσπιστία στο σύστημά μας και βάζοντας τους Αμερικανούς τον έναν εναντίον του άλλου.

Το σπίρτο άναψε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους πιο ένθερμους βοηθούς του, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο Κογκρέσο, για να ανατρέψει τα αποτελέσματα μίας εκλογής που έχασε.

Οι εκλογές ήταν ελεύθερες, το μέτρημα ήταν δίκαιο, το αποτέλεσμα είναι οριστικό. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας που ορίζει το Σύνταγμά μας. Πάντα πίστευα ότι η Αμερική αποτελείται από καλούς, αξιοπρεπείς ανθρώπους. Εξακολουθώ να το κάνω.

Εάν αυτό είμαστε πραγματικά, πρέπει να απορρίψουμε τη σημερινή βία, να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε μαζί – τιμώντας το Σύνταγμά μας, παραμένοντας δεσμευμένοι σε μία κυβέρνηση των ανθρώπων, από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους»

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων

«Εξαιρετική ταραγμένος από τη βία» στις ΗΠΑ δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον» δηλώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως συμπληρώνει, «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».

Η καταδικαστική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τα γεγονότα στις ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στη σύσσωμη αντίδραση ηγετών χωρών και ευρωπαίων αξιωματούχων απέναντι στα πρωτοφανή γεγονότα.

Φον ντερ Λάιεν: Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ» κατέληξε.

Σαρλ Μισέλ: Οι σημερινές σκηνές είναι σοκ

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ». «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν» κατέληξε.

ΓΓ ΝΑΤΟ: Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο τουίτερ. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Τζόνσον: Ντροπιαστικές οι εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο

«Ντροπιαστικές εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο Twitter. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας», τόνισε.

Το Παρίσι καταδικάζει «σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας»

«Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό, δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.