Λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο που έγραψαν οι Β. Σταθόπουλος και Π. Γεωργιάδης:

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σε σχέση με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Γενική Γραμματεια Εγκληματικής Πολιτικής

Για μια ακόμα φορά η Γ.Γ. Εγκληματικής Πολιτικής προσπαθεί μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων να κρύψει τις ευθύνες της για την ταχύτατη μετατροπή των φυλακών Λάρισας σε υγειονομική βόμβα. Έτσι, με χθεσινή της ανακοίνωση παρουσίασε μια μαγική εικόνα σύμφωνα με την οποία οι φυλακές Λάρισας είναι γεμάτη με γιατρούς και νοσηλευτές ενώ έχουν μοιραστεί χιλιάδες μάσκες και χιλιάδες λίτρα αντισηπτικών, σαπουνιών, χλωρινών, σαμπουάν κλπ. Ωστόσο, όσο και να προσπαθεί η Σοφία Νικολάου να κάνει το μαύρο άσπρο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα κι αποκαλύπτουν την ανεύθυνη κι εγκληματική πολιτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της διεύθυνσης των φυλακών Λάρισας καθώς και την πλήρη ανοργανωσιά, ασυναρτησία κι έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας για το ενδεχόμενο «εισβολής» του ιού. Παρά τα fake news που κατά καιρούς διακινεί η Σοφία Νικολάου, όπως για παράδειγμα τα υποτιθέμενα τηλε-επισκεπτήρια και άλλα μέτρα που ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αμείλικτη και εφιαλτική:

-Η έκταση του προβλήματος στις φυλακές Λάρισας αποκαλύφθηκε μονάχα όταν οι ίδιοι οι κρατούμενοι πίεσαν για τη διενέργεια μαζικών τεστ αρνούμενοι να μπουν στου θαλάμους τους, αν δεν πάρουν εγγυήσεις για την επίσκεψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη φυλακή. Υπήρχε η προηγούμενη πικρή εμπειρία των φυλακών της Κέρκυρας και των Διαβατών, όπου οι κρατούμενοι κλειδώθηκαν επί μέρες στα κελιά και τους θαλάμους τους κάτω από άθλιες συνθήκες περιμένοντας τον ΕΟΔΥ να ξυπνήσει από το λήθαργό του. Στη Λάρισα, μετά την ένταση που επικράτησε, ο ΕΟΔΥ αναγκάστηκε να ξεκινήσει τεστ από τις 2 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε δεν υπήρχε το παραμικρό υγειονομικό μέτρο πρόληψης, παρότι είχαν παρουσιαστεί κρούσματα ανάμεσα στους υπαλλήλους της σωφρονιστικής υπηρεσίας και της εξωτερικής φρουράς (ένας εκ των οποίων κατέληξε).  Ενδεικτικό της αδιαφορίας, είναι ότι οι δεσμοφύλακες έμπαιναν στις πτέρυγες χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ στους 8 μήνες που προηγήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν μοιραστεί στους κρατούμενους μόνο 2 φορές μάσκες και αντισηπτικά, σε ανεπαρκή αριθμό. Κατόπιν εορτής, από τις 2 Δεκεμβρίου και μετά, και έπειτα από την πίεση των κρατουμένων φάνηκε το μέγεθος της διασποράς του ιού, άρχισε να μοιράζει μαζικά μάσκες και αντισηπτικά (προφανώς από τα υπερκοστολογημένα). Η ζημιά, όμως, ήδη είχε γίνει.

-Στην πραγματικότητα μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου δεν είχε παρθεί κανένα υγειονομικό μέτρο, ενώ υπήρξε πληθώρα κατασταλτικών μέτρων (κόψιμο αδειών, απαγόρευση επισκεπτηρίων, απαγόρευση λήψης τροφίμων και ρουχισμού, απαγόρευση θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, απαγόρευση μεταγωγών σε νοσοκομεία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων κλπ). Η Νικολάου ψεύδεται για ακόμα μια φορά όταν λέει ότι δεν υπήρξαν μεταγωγές μεταξύ των φυλακών. Όχι μόνο υπήρξαν αλλά έγιναν και κατά παράβαση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, που προέβλεπαν αξιολόγηση συμπτωματολογίας και λήψη φαρυγγικού δείγματος, ανεξάρτητα παρουσίας συμπτωμάτων. Όχι μονάχα δεν υπήρξε κανένας έλεγχος ή τεστ κατά την “υποδοχή” των μεταγώμενων ή νεοεισερχόμενων κρατουμένων (παρά μόνο θερμομέτρηση), αλλά αυτοί συνωστίζονταν σε υπερπλήρεις θαλάμους δήθεν καραντίνας για 14 ημέρες χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη διάρκεια των ημερών αυτών οι κρατούμενοι εναλλάσσονταν και ανακυκλώνονταν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της διασποράς του ιού. Όπως και πράγματι συνέβη, καθώς 3 μεταγώμενοι κρατούμενοι μπήκαν στις πτέρυγες από τη λεγόμενη «καραντίνα» όντας θετικοί στον κορονοϊό!

-Αμέσως μετά τη διενέργεια μαζικών τεστ (έστω και κατόπιν εορτής) αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση η ανοργανωσιά, η χαοτική κατάσταση και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και συντονισμού για την αντιμετώπιση του ζητήματος, έστω και καθυστερημένα. Η Νικολάου ψεύδεται όταν λέει πως οι θετικοί στον ιό κρατούμενοι έχουν τοποθετηθεί σε τρεις πτέρυγες. Στην πραγματικότητα εξήντα από αυτούς στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε ένα θάλαμο της Δ’ πτέρυγας με ελάχιστη ιατρική παρακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι και κλειδωμένοι σε θαλάμους στο εσωτερικό των υπόλοιπων πτερύγων. Στον δεύτερο όροφο της Β’ πτέρυγας όπου βρισκόμαστε κλειδωμένοι χωρίς προαυλισμό (κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα), δυο από τους 9 θαλάμους στοιβάζουν κρατούμενους θετικούς στον κορονοϊό. Παρότι μας ανοίγουν σε διαφορετικές ώρες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιούμε τον ίδιο στενό και ασφυκτικό κοινόχρηστο χώρο, τα ίδια καρτοτηλέφωνα, την ίδια εστία θέρμανσης, το ίδιο φουρνάκι κλπ. Η πρακτική αυτή ακολουθείται τόσο στους άλλους ορόφους της ίδιας πτέρυγας όσο και στην Α’ πτέρυγα.

-Σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η ιατρική παρακολούθηση είναι ανεπαρκής (κάτι που δεν αφορά μονάχα την παρούσα στιγμή, αλλά είναι διαχρονικό και δομικό συστατικό του σωφρονιστικού συστήματος). Δεν γνωρίζουμε τί λένε οι διάφοροι χαρτογιακάδες γραφειοκράτες που συμβουλεύουν τη Νικολάου. Στην πραγματικότητα μας παρακολουθούσε μονάχα ένας γιατρός, ο οποίος είναι κρατούμενος που κάνει τα μεροκάματά του στο ιατρείο της φυλακής. Αυτήν τη στιγμή ο συγκεκριμένος συγκρατούμενός μας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, καθώς νοσεί από κορονοϊό, αφού εργαζόταν κάτω από επικίνδυνες, εντατικές και εξοντωτικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, παραμένει άφαντο το Σώμα Ελέγχου και Επιθεώρησης των Καταστημάτων Κράτησης που υποτίθεται πως διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους υγειονομικών επιθεωρήσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φυλακισμένων. Στις φυλακές αυτήν τη στιγμή, έχει επιβληθεί ένα εξουσιαστικό άβατο με πρόφαση «λόγους ασφαλείας και απορρήτου» και εδώ και καιρό δεν έχει γίνει καμία επίσκεψη μέσα στις πτέρυγες γιατρών και υγειονομικών, ώστε να κάνουν επιτόπια έρευνα σχετικά με το συνωστισμό, τις συνθήκες κράτησης και τις άθλιες κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες μας αποθηκεύουν. Εκείνες τις συνθήκες, δηλαδή, που είναι ευνοϊκές για τη διασπορά του κορονοϊού. Θα έπρεπε να ντρέπεται η Νικολάου  να μιλάει για επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη φυλακή που 2 χρόνια πριν είχαμε νεκρό 25χρονο κρατούμενο από επιπλοκές που προκάλεσε απόστημα στο δόντι. Κι ενώ είναι οφθαλμοφανής η διαχρονική έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις φυλακές, η Νικολάου αντί να προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προτιμά να δημιουργήσει το ιδιωτικό γραφειοκρατικό της φέουδο προσλαμβάνοντας 130 επιπλέον αυλικούς στη Γ.Γ. Εγκληματικής Πολιτικής, με ετήσιο κόστος 1,9 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους).

-Την ώρα που ακόμα και αυταρχικά καθεστώτα έχουν προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των φυλακών τους, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τις οδηγίες διεθνών οργανισμών, όπως η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρωπινά δικαιώματα κλπ. Το στοίβαγμα και η αποθήκευση χιλιάδων κρατουμένων στις υπερπλήρεις φυλακές σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις, σε στενούς χώρους γεμάτους υγρασία και μικροσκοπικά κελιά και θαλάμους δημιουργούν συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τις ζωές μας και έχει το θράσος να διαψεύδει την εφιαλτική πραγματικότητα την οποία βιώνουμε στο ίδιο μας το πετσί. Στις φυλακές Λάρισας έχουμε μετατραπεί σε πειραματόζωα. Περίπου 170 κρατούμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό μέσα σε 18 ημέρες, ποσοστό που υπερβαίνει το 20% του γενικού πληθυσμού της φυλακής! Προκύπτει, λοιπόν, το αναπόφευκτο ερώτημα: αν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως λέει χωρίς ντροπή η σ. Νικολάου, τότε πως μολύνθηκε τόσος μεγάλος αριθμός κρατουμένων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Στο μυαλό της Νικολάου, όμως, αν η πραγματικότητα δεν ταυτίζεται με τις ιδεοληψίες της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, άγνωστος είναι ο αριθμός των σωφρονιστικών που έχουν νοσήσει. Μόνο στα τεστ τις 2 Δεκεμβρίου, βρέθηκαν 8 θετικοί σωφρονιστικοί, ενώ ένας εξωτερικός φρουρός, που είχε νοσήσει αρκετά πριν, πέθανε. Ως κρατούμενοι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη φυλακή, όπως δικαιούμαστε. Ό,τι μαθαίνουμε είναι από μισόλογα και διαρροές…

Από την πλευρά μας δεν θα σιωπήσουμε και δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Αυτή είναι μια πρώτη και πολλή σύντομη απάντηση στη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Γ.Γ. Εγκληματικής Πολιτικής. Σύντομα, θα δημοσιεύσουμε εκτενέστερο κείμενο που θα αναδεικνύει με περισσότερες λεπτομέρειες τις εγκληματικές ευθύνες τόσο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και της διεύθυνσης των φυλακών Λάρισας.

 

Βαγγέλης Σταθόπουλος

Πολύκαρπος Γεωργιάδης

20/12/2020, φυλακές Λάρισας