Πηγή: The Press Project

155 είναι ο συνολικός απολογισμός των κρουσμάτων στις δικαστικές φυλακές Λάρισας μέχρι στιγμής, μετά τη χθεσινή δειγματοληψία από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο αριθμός αυτός έφτανε στα 119, ενώ ένας 47χρονο φύλακας της εξωτερικής φρουράς του ιδρύματος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του κορονοϊού.

Εκατοντάδες κρατούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας αυτή τη στιγμή, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, με τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στο δεύτερο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, έγιναν γνωστές πληροφορίες σχετικά με τα ελλιπή και πλήρως ακατάλληλα μέτρα κυρίως πειθαρχικά, όπως ο 24ωρος εγκλεισμός των κρατουμένων και όχι υγειονομικά, στοιχειώδη μέτρα όπως η διενέργεια τα τεστ, τα οποία έγιναν μετά από διαμαρτυρία των ίδιων των κρατουμένων.

Με την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων για την υγειονομική ασφάλεια των κρατουμένων, ο κρατούμενος, Κώστας Λιογκας ξεκίνησε απεργία πείνας ήδη από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, που ενημερώθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. Ο ίδιος «ζητάει καταρχήν το προφανές, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να επιβιώσει», αφού πάσχει από καρδιολογικά προβλήματα και ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, οι  αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος δεν έχουν προχωρήσει «καν στα στοιχειώδη  αφήνοντας τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους», ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο «δε μέτρησαν ούτε κάν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί στον covid-19».

Σημειώνεται πως στον κρατούμενο εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του με το εφετείο να αναβάλλεται συνεχώς, ενώ λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής απορρίφθηκε το αίτημα για μεταφορά σε αγροτική φυλακή παρ’ ότι πληροί όλα τα κριτήρια. Με την απεργία πείνας, Κώστας Λιογκας ζητάει εκτός από την αυτονόητη υγειονομική περίθαλψη, να του δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθεί και πάλι μαθήματα στο πανεπιστήμιο, τα οποία του έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων:

Κρατούμενος με covid 19 κάνει απεργία πείνας στις  φυλακές Λάρισας.

Απο την Παρασκευή 11-12 ο φυλακισμένος Λιογκας Κώστας πραγματοποιεί απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός covid19. Ο Κώστας είναι στη φυλακή εδώ και εννέα χρόνια καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία (δικαίωμα) να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του καθώς το εφετείο αναβάλλεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής απορρίφθηκε και το αίτημα του να μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή παρότι πληρεί όλα τα κριτήρια.

Μέχρι πρότινος λάμβανε και τακτικές άδειες οι οποίες κοπηκαν λογω κορωνοιού. Δήθεν για την ασφάλεια των φυλακισμενων απο τον ιο… Που τελικά οι ανθρωποφυλακες μετέδωσαν στη φυλακή.

Ο Κώστας ως άνθρωπος που έχει και καρδιολογικά προβλήματα ανήκει σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και κινδυνεύει αμεσα η ζωή του, αλλα η φυλακή παρά την ενημέρωση για την έναρξη της απεργίας και την γνώση της κατάστασης της υγείας του, δεν έχει προχωρήσει καν στα στοιχειώδη δηλαδή στην μέτρηση των ζωτικών (πιεση βαρος, παλμοι) αφήνοντας τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους με κορωνοιο, παρότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα απεργίας. Εδώ να σημειωθεί ότι αυτο το ΣΚ δεν μέτρησαν ουτε κάν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί covid19.

Ο Κώστας ζητάει καταρχήν το προφανές, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να επιβιώσει. Ζητάει επισης να του δοθεί ξανά η δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, που και αυτά ακόμη του τα έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης. Να σημειωθεί εδώ ότι εάν δεν περνάει τα μαθήματα δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Άρα έχουμε έναν φυλακισμένο που στερείται το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό επι εννια χρόνια, στερείται δικαιώματος να συνεχίσει τις σπουδές του, είναι καρδιοπαθης, διαγνωσκεται θετικός covid και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει απεργία πείνας.

Απεργία πείνας για να επιβιώσει γιατί η φυλακή της Λάρισας στερεί και το δικαίωμα στην επιβίωση. Η υπηρεσία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του αλλα και όλων των φυλακισμένων.

Η ζωή των φυλακισμένων μετράει.

Άμεση μεταφορά του Κωστα Λιογκα στο νοσοκομείο.

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία», έχει γίνει έκκληση από την προηγούμενη εβδομάδα για νοσηλεία κρατουμένων στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος ο Ιατρικός Σύλλογος, έπειτα από επικοινωνία με τον Εισαγγελέα, έστειλε στο σωφρονιστικό κατάστημα 5 εθελοντές γιατρούς παθολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.