Άλκης Κόκκινος

Πηγή: Κοσμοδρόμιο

‘Ενα νέο μεγάλο πρόβλημα προστίθεται, σε όσα μέχρι τώρα έχουν επισημανθεί, από την εκτεταμένη τσιμεντόστρωση του Βράχου της Ακρόπολης. Με την πρώτη νεροποντή πλημμύρισε!

Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής αυτής εξέλιξης αποτελούν τα βίντεο που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι πλέον σαφές πως ο πλημμελής σχεδιασμός και η πολιτική πίεση να ολοκληρωθεί βιαστικά ένα επικίνδυνο και καταστρεπτικό, όπως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν, έργο βιτρίνας οδηγεί σε επιπλέον προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά και συγκεκριμένα ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από την μελέτη “Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση” που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε., και την οποία φέραμε προ ημερών στη δημοσιότητα, κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, είχαν πάντως επισημανθεί εξαρχής.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση με τίτλο “Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση” που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, είχε τεθεί με σαφήνεια, ως όρος για την έγκριση της μελέτης, η εκπόνηση “σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο” δεδομένου ότι “οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου”(όρος 11).

Σχολιάζοντας την απόφαση εκείνη, είχαμε επισημάνει πως ήταν πρακτικώς αδύνατον, μέσα στο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της έγκρισης της μελέτης μέχρι την έναρξη των εργασιών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματικές έρευνες και μελέτες.

Τώρα αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, πως ο όρος 11 της εγκριτικής απόφασης δεν έχει τηρηθεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;

Ο “εμβληματικός καθηγητής”, όπως τον αποκάλεσε στα εγκαίνια που στήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Μανόλης Κορρές, επιμένοντας πως οι εκτεταμένες επιστρώσεις με τσιμέντο “έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του”;

Ή η Λίνα Μενδώνη, που φρόντισε όμως κι αυτή να τονίζει πως όλα έγιναν τέλεια “υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, και με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου”;